Otvorenje 59. Koncerata u Eufrazijani ovog petka, 3. srpnja

Rhapsody guitar 1
30.06.2020. 12:28; ; Početna / Kultura / Otvorenje 59. Koncerata u Eufrazijani ovog petka, 3. srpnja

Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj odolijeva vremenu i prilikama.

Kontinuitet od gotovo šest desetljeća uglednog porečkog festivala klasične glazbe ni ovoga ljeta neće biti narušen, kako sadržajem tako i kvalitetom. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč 59. izdanje Koncerata u Eufrazijani od srpnja do rujna priprema osam izvedbi istaknutih hrvatskih i svjetskih klasičnih glazbenika. U petak, 3. srpnja od 21 sat Eufrazijeva bazilika otvara svoja vrata najljepšim koncertima klasične glazbe uz nagrađivani Hrvatski gitarski kvartet.

Uz mnogo sveopće neizvjesnosti i promjena porečki arhitektonski dragulj ipak će i ovog ljeta odjekivati slatkim zvucima klasične glazbe. Ljetnu sezonu klasične glazbe u petak, 3. srpnja započinje Hrvatski gitarski kvartet, u sastavu nagrađivanih gitarista Zorana Dukića, Petrita Çekua, Tvrtka Sarića i Maroja Brčića. Kvartet je okupljen 2016. godine i već je sljedeće godine osvojio nagradu Orlando za najbolji koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama. Uz raznolik repertoar i neizostavne Vivaldijeve skladbe kvartet otvara 59. Koncerte u Eufrazijani.

Koncerti se tradicionalno održavaju petkom pa će već sljedećeg, 10. srpnja nastupiti osebujan duo makedonskog klarinetista Gorana Bojčevskog i slovenskog pijanista Jana Severa. Uz uzorne klasične skladbe duo izvodi i autorske skladbe te obrade klasičnih skladatelja s potpisom Bojčevskog.

Nakon izvrsnog koncerta u kazalištu, koji je porečku publiku zagrijao adventskim raspoloženjem, hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko, uz pijanista Vladimira Babina, 17. srpnja nastupa u Eufrazijevoj bazilici sa svojim sakralnim repertoarom. Petak, 31. srpnja, u suradnji s Umjetničkom školom Poreč, programski predstavlja mladu i uspješnu Lanu Genc. Porinom nagrađena pijanistica, koja je svoje svjetske turneje započela u ranoj dobi, za Poreč priprema repertoar Ivane Kiš, suvremene hrvatske skladateljice.

Sljedeći je koncert organiziran u dugogodišnjoj i plodonosnoj suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom. Ove je godine na programu bečki Selini Quartet u petak, 7. kolovoza. Kvartet čine gudačice ukrajinskog, poljskog i grčkog podrijetla, koje su već na začetku održale brojne uspješne koncerte i osvojile međunarodne nagrade.

Polaznici Ljetne škole gitare Rhapsody guitar već tradicionalno svake godine razigraju porečku sezonu klasične glazbe. Pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije Eufrazijeva bazilika mjesto je afirmacije mladih gitarističkih talenata, a njihov je nastup zakazan za utorak, 25. kolovoza.

Sljedeći je na programu puhački kvintet Simply Brass u sastavu Tomice Rukljića i Rudolfa Homena na trubi, Nikole Zvera na rogu, Alana Bošnjaka na trombonu te Željka Kerteza na tubi. Repertoar s preradama skladbi iz baroka i romantizma u interpretaciji puhača te djelo hrvatskog autora Dalibora Grubačevića, napisano posebno za ovaj kvintet, unijet će jedinstven duh na  Koncerte 28. kolovoza.

Domaće zvijezde svjetskog glasa, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Terezija Cukrov svojim će koncertom zaključiti festival u rujnu. U svom drugom zajedničkom nastupu u Eufrazijani duo priprema izražajne i uvjerljive izvedbe Beethovenovih, Debussyjevih i Brahmsovih skladbi te time 11. rujna zatvara sezonu ususret okrugloj 60. obljetnici održavanja Koncerata u Eufrazijani.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali. Pozivaju se svi zainteresirani slušatelji i uživatelji vrhunske glazbe i umjetnosti da plove na zvučnim valovima kojima će kroz cijelo ljeto odzvanjati zlatna Eufrazijana.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email