NEWS

OTVORENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA FOTOGRAFA MILIVOJA MIJOŠEKA

27.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / OTVORENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA FOTOGRAFA MILIVOJA MIJOŠEKA
311GO262803.jpg

Galerija Rigo bila je premala da primi sve koji su željeli prisustvovati otvorenju prve samostalne izložbe porečkog fotografa i fotoreportera Glasa Istre Milivoja Mijošeka. Devet radova posebne likovne izražajnosti, ostvarenih karakterističnim načinom fotografiranja, osobito je i po posebnom načinu na koji su fotografije izrađene. Radovi su ispisani tzv. c-printom na platnenu podlogu, čime je postignut poseban efekt, za razliku od klasičnog ispisa na fotografski papir.
– Posebno mi je drago da se Mijošek konačno odlučio predstaviti dio svog bogatog opusa. Ovo je samo mali dio njegovih fotografija, a predstavlja jednu zaokruženu cjelinu. Njegov interes nije fokusiran na slike koje se dobivaju pri optimalnom svjetlu, već na mogućnosti koje pruža fotografija pri nedovoljnom osvjetljenju fotografiranog motiva. Radovi su nastali u prostoru gdje nema dovoljno svjetla, tako da su motivi neoštri i nekontrastni, što im daje posebnu rasplinutost i mekoću. Između fotografiranog motiva i kamere autor uvijek postavlja neki drugi medij u kojem se odabrani motiv reflektira, što fotografijama daje specifičnost, rekla je Vilma Bartolić, kustosica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i autorica predgovora popratnog kataloga izložbe.
Zanimljivost je da Mijošek odabrane fotografije definira kao fotografske pogreške jer su nastale u tamnom prostoru kao refleks s metalnog predmeta, odraz u ogledalu ili staklu uz minimalan izvor svjetla što im daje posebnost i draž.
– Na svim se fotografijama nalazi ljudski lik, što je također jedan od bitnih elemenata radova i jednim dijelom i »profesionalna deformacija, jer je Mijošek dugogodišnji fotoreporter Glasa Istre, dodala je Bartolić.
Mijošek se fotografijom počeo baviti u najranijoj mladosti, sudjelovao je na brojnim fotografskim radionicama i projektima u zemlji i inozemstvu i učio od najeminentnijih hrvatskih i svjetskih fotografa. Njegovi su radovi objavljivani u raznim svjetski poznatim publikacijama, a izlagao je na brojnim skupnim izložbama ističući se individualističkim i originalnim pristupom fotografiji.
Izložba je otvorena do 25. svibnja, i može se pogledati petkom, subotom i nedjeljom od 18 do 21 sat.

V.Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email