NEWS

Otvoren središnji trg u Vabrigi

23.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Otvoren središnji trg u Vabrigi

Grad je u taj posao, koji se zbog neriješenih vlasničkopravnih odnosa prilično odužio (počeo je 2001.), uložio 1,262 milijuna kuna, projekt potpisuju zagrebačka firma Kostrenčić i Krebel arhitekti, a izvođači su bili pulska Cesta i porečki GEMAR.

– Mala mjesta u okolici za nas su jednako vrijedna kao i sve ostale investicije u gradu Poreču, rekao je gradonačelnik Štifanić. Novouređeni prostor ima nekoliko namjena – južni dio predviđen je za parkiralište, a sjeverni ravni dio kao i kose kamene plohe za boravak ljudi na otvorenom – društvena događanja, dječje igre. I na trgu i na parkiralištu ugrađena je podna javna rasvjeta, a čitava površina nešto je manja od tisuću četvornih metara.

Prisutnima se obratio i župan Jakovčić te čestitao mještanima na novoj općini i poručio im da će Istarska županija s njima, kao i sa svim ostalim općinama, surađivati.

– Poreč je turistički lider i važno je da se razvija, no jednako je važno razvijati i lokalitete oko njega. Višnjan, Vižinada i sva ostala manja mjesta u porečkom priobalju sve su uređenija, to je posebno vidljivo posljednjih desetak godina. Istra se ne može razvijati samo u velikim mjestima, već ravnomjerno. Želim i vjerujem da ćete naći prave ljude koji će voditi općinu i znati surađivati sa Županijom, zaključio je župan Jakovčić.

Na novom trgu, unatoč silnoj vrućini, svečanost je nastavljena feštom od sarduni – izložbom gastronomskih proizvoda iz toga kraja. Stari su ribari pokazivali kako se krpa mreža i sole sarduni, koji su se mogli kušati usoljeni ili marinirani, a potom je u restoranu »Kod Stelia« održano gastronomsko natjecanje u pripremanju jela od sarduni.

V.Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email