NEWS

Otvoren kompleks javnih Gradskih bazena Pula – Pola

otvaranje_bazena_(1)
18.12.2018. 14:21; Učitavanja: 357; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Otvoren kompleks javnih Gradskih bazena Pula – Pola

Nakon više od 30 godina iščekivanja, revijalnom vaterpolo utakmicom te natjecanjem plivačkih i triatlon klubova danas je u Puli službeno otvoren prvi kompleks javnih gradskih bazena Pula – Pola. Zajedno s postojećom dvoranom Doma sportova Mate Parlov te stadionom Sportsko-rekreativnog centra Uljanik Veruda s Boćarskim domom i jedinom pravom atletskom stazom u županiji, javni gradski bazeni zaokružili su ovaj jedinstveni sportski kompleks na području Istre.

Otvorenju bazena prisustvovao je gradonačelnik Pule Boris Miletić koji nije krio zadovoljstvo realizacijom jednog od najvažnijih sportskih objekata u Puli u posljednjih nekoliko desetljeća, kojim je značajno obogaćena ponuda sportskih sadržaja u gradu. „Doista sam sretan što danas prisustvujemo otvaranju kompleksa javnih Gradskih bazena Pula-Pola, nešto što smo si bili zadali kao prioritet kada govorimo o sportskoj infrastrukturi. Posebno mi je drago što se u pripremu projekta uložilo vremena, što su se udružile sportske udruge i uključilo građanstvo kako bi danas bili svjedoci otvaranju Gradskih bazena po mjeri građana Pule. Želim iskoristiti priliku i posebno se zahvaliti svojoj zamjenici Puh Belci i direktoru Pula Sporta d.o.o, Ivanu Glušcu, na trudu uloženom u ostvarenje ovog cilja. Moja želja je da se ovaj bazen što više koristi, jer ovo je nova stranica za sport u Puli, nova stranica za naš Grad.“ rekao je Miletić.

Gradski bazeni Pula – Pola postaju drugi dom za gotovo 400 djece koja će u njima svakodnevno trenirati kroz četiri pulska sportska kluba – Plivački klub “Pula” i Plivački klub “Arena”, Vaterpolo klub “Pula” te Triatlon klub “Pula”. S otvaranjem novih bazena na raspolaganju će im biti pet puta više staza i termina nego što je to bio slučaj do sada, prilikom treniranja u Valbandonu.

Direktor Pula Sporta d.o.o. Ivan Glušac zahvalio je svima koji su od početka sudjelovali u realizaciji i izgradnji bazena te se osvrnuo i na sam tijek gradnje: “Prije svega koristim priliku da se zahvalim svima koji su sudjelovali u ovom projektu, rezultat toga je današnje otvaranje moderno uređenog sadržajno bogatog, kompleksa javnih gradskih bazena koji je izgrađen u skladu s najvišim standardima struke. Veseli me da je ovaj kompleks s obzirom na neto površinu izgrađen u kraćem roku u odnosu na druge bazene ovog kapaciteta u našoj zemlji. Pozivam Vas sve da što više vremena provodite na ovim bazenima, koji će zasigurno podići standard življenja u našem Gradu.“

Svečanom otvaranju i rezanju vrpce prisustvovali su i dugogodišnji trener vaterpola Dino Makovac, juniorski europski prvak u aquatlonu Luka Grgorinić, članica Plivačkog kluba Pula Nika Fabijanić, član Varerpolo kluba Pula Toni Bulić i članica Plivačkog kluba Arena Lara Punek.

U sklopu kompleksa izgrađena su ukupno tri bazena: vaterpolo bazen dimenzija 34×25 metara, multifunkcionalni bazen 25×10 metara te bazen za bebe dimenzija 7×6 metara.
Bazeni su dostupni svim građanima bez obzira na dob – djeci predškolskog i školskog uzrasta, plivačima i sportskim klubovima, rekreativcima, osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću te osobama treće životne dobi.
Tako je multifunkcionalni bazen prilagođen onima s poteškoćama u kretanju, a zahvaljujući mobilnoj rampi osobe s invaliditetom bit će u prilici koristiti i veliki vaterpolo bazen.
Pored rekreacije, treninga i obuke plivača, bazen omogućuje održavanje međunarodnih natjecanja u 25-metarskim bazenima u svim plivačkim disciplinama, te međunarodne vaterpolo utakmice i turnire. Pored toga, novi kompleks bazena omogućit će Puli da se upiše na kartu destinacija za pripreme plivača, vaterpolista, triatlonaca, plivača u daljinskom plivanju, perajaštvu – iz naše zemlje, ali i šire.

U sklopu kompleksa svoje mjesto pronašla je i spa zona sa četiri saune – turskom, finskom, bio, infracrvenom te whirpoolom, a tu je i multifunkcionalna fitness dvorana. Dodatan prostor kompleksa čine sanitarni čvorovi, klupski prostori, svlačionice i ugostiteljski objekt. Postavljena je oprema za sportska natjecanja te je uređen okoliš oko samog objekta. Tribine unutar kompleksa bazena mogu primiti do 400 gledatelja i navijača.

Cijena ulaznice iznosi 25 kuna, 300 kuna iznosi mjesečna ulaznica, a 1.500 godišnja. Za osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom cijena ulaznice je 15 kuna, odnosno 200 kuna mjesečno ili 1.000 kuna godišnje.
Cijena ulaska u Spa zonu za dva sata korištenja iznosi 100 kuna, a srijedom i petkom u periodu od 16 do 22 sata spa zona bit će na raspolaganju isključivo ženama.
Radno vrijeme bazena bit će od 6 do 22 sata svakog dana (osim na pojedine državne praznike i blagdane), a građanima će na raspolaganju biti radnim danima u periodu od 06 do 13 sati te od 18 do 22 sata, s iznimkom u utorak i četvrtak kad će vaterpolski bazen u periodu od 20 do 22 sata koristiti vaterpolisti Vaterpolo kluba Pula. Subotom i nedjeljom bazeni će biti dostupni za građane od 14 do 22 sata.

Nakon što je građevinska dozvola ishodovana u prosincu 2016. godine, ugovor o izgradnji prvog kompleksa javnih gradskih bazena u Puli potpisan je 6. srpnja 2017. godine. Procijenjena vrijednost radova bila je 55 milijuna kuna, a tvrtka Kolektor Koling d.o.o. s ponudom od 53,5 milijuna kuna odabrana je kao najpovoljnija.

Zgrada bazena u budućnosti će se dodatno oplemeniti tako što će na istočnom zidu zgrade biti uređene dvije penjačke staze, a dodatno će se urediti i stubište koje će povezati Dom sportova Mate Parlov s bazenskim kompleksima.

(REx/foto:Manuel Angelini/video:Renata Šimić)

Print Friendly, PDF & Email