NEWS

Otvoren knjižnični stacionar u Varvarima

IMG_7132
28.01.2015. 14:29; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Otvoren knjižnični stacionar u Varvarima

Nakon otvaranja knjižničnih stacionara u Červar Portu i Novoj Vasi i nakon pozitivnih odjeka među sugrađanima, Gradska knjižnica Poreč učinila je još jedan važan korak u projektu “Knjiga pri ruci” otvorenjem trećeg po redu knjižničnog stacionara u Mjesnom odboru Varvari. Ovim projektom porečka knjižnica nastavlja svoju misiju širenja knjižnične mreže u Poreču i kojom osigurava osnovnu knjižničnu uslugu i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima, a kako bi se na taj način obuhvatila šira zajednica te svima omogućile razmjena znanja i dostupnost informacija.

Goste i uzvanike ovoga važnoga događaja dočekali su pjesmom mali polaznici područnog talijanskog vrtića i jaslica Paperino koji će odsada u svom susjedstvu uistinu imati knjigu pri ruci, jer se među brojnom građom koju su knjižničari osigurali za ovaj stacionar, nalazi i određeni broj slikovnica za najmlađe, kako na hrvatskom, tako i na talijanskom jeziku. „Veoma nas raduje što su ovi mališani danas ovdje s nama što potvrđuje da će ovaj knjižnični stacionar postati mjesto okupljanja i širenja pisane riječi, a to je veoma važno, jer jedna od misija naše knjižnice je upravo poticanje čitanja od najranije dobi“, zahvalila je na dobrodošlici ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović.

Ovo je važan događaj, ne samo za Varvare, već i za grad Poreč jer predstavlja još jedan važan korak u širenju knjižnične djelatnost na ovom području.  Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara za koji je Gradska knjižnica Poreč odvojila knjižničnu građu iz svoga fonda, dok  je lokalna zajednica – Mjesni odbor Varvari ustupila prostor. Ravnateljica Zović zahvalila na prvoj donaciji, gospodinu Dragi Orliću koji je stacionaru u Vrvarima darovao oko dvjestotinjak knjiga iz svoje privatne zbirke.

Robert Velenik, predsjednik Mjesnog odbora Varvari naglasio je da se izuzetno veseli novom projektu u Varvarima i da je ovo veliki korak za ovu zajednicu jer da je prepoznata važnost knjige i čitanja kod svih generacija, a posebno kod djece i mladih. Velenik je istaknuo kako je prostor Mjesnog odbora u Varvarima postao mjesto susretišta različitih generacija te središte brojnih kulturnih događanja.

Dogradonačelnica grada Poreča, gospođa Nadia Štifanić Dobrilović pohvalila je napore Gradske knjižnice Poreč da knjiga dođe do svih, a posebno do onih koji nisu u mogućnosti doći do matične knjižnice na Maraforu. Naglasila da Grad Poreč podržava svaki oblik širenja kulture čitanja te da je neizmjerno veseli da se knjiga vratila u prostor u kojem je nekada bila škola, jer nijedan drugi medij ne može zamijeniti bogatstvo koje nam pruža čitanje knjiga. Tim je riječima knjižnični stacionar s više od 500 knjiga, a od toga i oko stotinjak svezaka knjiga za djecu, te isti broj slobodnih knjiga u BookCrossingu, projektu za razmjenu knjiga otvoren. Potpisivanjem Ugovora o suradnji Gradske knjižnice Poreč i Mjesnog odbora Varvari formalno je započeo rad još jednoga stacionara te su upisani prvi korisnici.

„Cilj naše knjižnice je da svaka knjiga pronađe svoj put do novih čitatelja te smo s osobitim zadovoljstvom otvorili još jednu stranicu knjižnične službe na području grada Poreča, a ovo nije kraj naših nastojanja jer i dalje osmišljavamo nove projekte i nove ideje kako bi grad Poreč postao grad knjige“, zaključila je Irides Zović.

Stacionar će biti otvoren za korisnike utorkom od 17 do 19 sati te četvrtkom od 9 do 11 sati, a članstvo je za sve besplatna.

Z.G.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email