Oštećene dvojezične ploče na ulazu u Poreč, Vrsar i Funtanu

30.07.2008. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Oštećene dvojezične ploče na ulazu u Poreč, Vrsar i Funtanu
623343386552f.jpg

Na četiri ploče – one na ulazu u Poreč iz smjera Vrsara i Funtane na jugu te na onima sa sjevernog prilaza iz Novigrada – prešaran je naziv Poreč, a ostavljen talijanski naziv -Parenzo. Sličan "scenarij" primjenjen je i na pločama na ulazu u Funtanu i Vrsar.

Policija je tijekom jučeršnjeg poslijepodneva obavila očevid, a biti će – najavljeno je – provedena i istraga. Za sada je poznate tek da će najvjerojatnije biti podnesena prekršajna prijava protiv nepoznatog počinitelja za oštećenje javne imovine. O tome koliko on u porečkoj gužvi može ostati nepoznat, nakon očevida.

Ova pojava inače u Poreču nije nepoznata. Početkom devedesetih kada je Poreč udomio nebrojene prognanike i izbjeglice iz istočne Salvonije i Vukovara događalo se slično. No, tada su na dvojezičnim tablama grubo bili prekriženi talijanski nazivi. U ovom slučaju Parenzo.

Podsjetimo, dvojezične table s natpisima ulica i nekih spomenika kulturne baštine nisu talijanizacija Istre nego odraz tolerancije prema talijanskoj manjini koja u Istri živi.
vecernji.hr

Print Friendly, PDF & Email