NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

OSVRT: Želi li Poreč dokinuti bespravnu gradnju?

05.06.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / OSVRT: Želi li Poreč dokinuti bespravnu gradnju?
997Snijezana_Matejcic.jpg

Čim je tekst objavljen, javio se treći komunalni redar s informacijom da je za to gradilište uredno razrezan porez za korištenje javne površine za odlaganje građevinskog materijala. Zašto je javna površina iznajmljena bespravnom graditelju? Zato što u komunalnom odjelu ne pitaju ima li onaj tko traži javnu površinu za potrebe gradilišta građevinsku dozvolu. Izgleda kao da je Gradu jedino stalo naplatiti nekoliko tisuća kuna za zakup površine, a o zaustavljanju bespravne gradnje glasno govore tek kad je to politički isplativo. U ovom slučaju u komunalnom odjelu nisu ni trebali pitati ima li gradilište koje bi koristilo javnu površinu dozvolu.

Naime, morali su znati da je nema jer je investitor htio od Grada otkupiti dio parcele za okućnicu, a transakcija nije mogla biti provedena iz formalnih razloga – da bi mu se formirala okućnica, morao je imati građevinsku dozvolu. I tako je predmet ostao neriješen u gradskoj službi. Jedan službenik u komunalnom gradskom odjelu rekao nam je da oni ne pitaju za građevinske dozvole jer to nije njihov posao. Otkud im takva informacija, samo oni znaju. Možda idu linijom manjeg otpora, a možda imaju takav nalog. Međutim, njihov bi posao sigurno trebao biti i pitati ima li čovjek koji traži u zakup javnu površinu radi gradilišta urednu građevnu dozvolu. Naravno, to u Gradu koji bi htio obuzdati bespravnu gradnju i u državi koja je na istom zadatku.

Ako ni zbog čega drugoga, onda zato da inspekciji prijave bespravnu gradnju. Od komunalnih redara s pravom se očekuje da u gradu ovakve građevinske aktivnosti, kao što je slučaj u Poreču, po službenoj dužnosti provjeravaju jesu li gradilišta legalna.

Tako to rade, primjerice, u susjednom Novigradu. Možda se građani ne žele zamjerati budućim susjedima, bespravnim graditeljima, pa ih ne prijavljuju, jer inspekcije inzistiraju na podacima na pisanoj prijavi, ali se od gradskih službi očekuje da nemaju tih dvojbi. Naravno, sve to ako je gradskim vlastima stvarno stalo do toga da zaustave bespravnu gradnju, a porečke se do sada na tom planu baš nisu iskazale.

Print Friendly, PDF & Email