NEWS

Ostojić: Sezona je odlična, ali od 2020. godine turističke kompanije bilježe operativni gubitak od 1,48 mlrd. kuna

30.08.2021. 08:00; ; Početna / Gospodarstvo / Ostojić: Sezona je odlična, ali od 2020. godine turističke kompanije bilježe operativni gubitak od 1,48 mlrd. kuna
2021-08-29_23h56_29

Sadašnje stanje rezervacija daje nam realne osnove da vjerujemo i očekujemo dobru i dugu posezonu. S početkom školske godine brojke će se smanjivati, praznit će se pomalo autokampovi i kućna radinost, ali je odlično punjenje hotela, rekao je u Dnevniku HTV-a Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma .

Operativni gubitak od 1,48 mlrd. kuna

Na pitanje da će ova sezona sasvim sigurno smanjiti goleme gubitke koje je u pandemiji imala hotelska industrija, no oni ne mogu biti pokriveni samo jednom dobrom sezonom, te koliki su ti gubici najprije odgovara da je ova sezona zaista bila odlična, ali nam to, kaže, ne daje za pravo da budemo euforični.

– 11 najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj su u 2020. i u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili operativni gubitak od 1,48 mlrd. kuna i to nije moguće nadoknaditi u sljedećoj, a rekao bih i u sljedećim godinama. Pozivam na razum, spustimo se na zemlju, turizam je izuzetno osjetljiva djelatnost i neovisno što smo svi zadovoljni i sretni s ovogodišnjim rezultatima, ipak je kriza ostavila svoje i ipak će se posljedice te krize osjećati narednih godina.

Ponovno je, dolaskom većeg broja turista, na vidjelo izašao i problem s radnom snagom u turizmu. Kamo su nestali radnici? 

Radna snaga je problem ne samo Hrvatske nego i većine zemalja Europske unije koje se pod navodnicima ozbiljno bave turizmom. Ove godine je sezona bila neizvjesna. Uobičajeni tempo traženja radne snage se smanjio iz prijašnjih šest na mjesec do dva. Mi znamo koji su nam tradicionalni bazeni za radnu snagu, međutim i ti bazeni se pomalo iscrpljuju. Ljudi koji moraju brinuti o egzistenciji pokušavaju smanjiti rizike prilikom zapošljavanje, rekao je Ostojić.

Print Friendly, PDF & Email