NEWS

Osobna priča o uspjehu Damira Matića vezana uz Zdravi grad Poreč

14.08.2020. 11:12; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Osobna priča o uspjehu Damira Matića vezana uz Zdravi grad Poreč
Damir Matić i kćer Karla

Naš sugrađanin, Porečanin,  Damir Matić svoju je osobnu uspješnu priču liječenja od ovisnosti o alkoholu pretvorio u priču o životnom uspjehu, o zdravlju. Svoj život je pretvorio u priču o zdravim životnim izborima i osobnoj sreći. Osobni primjer i vlastitu promjenu te vlastite poduhvate u biciklizmu usmjerene zdravim navikama odlučio je podijeliti s drugima kao motivaciju i dokaz da su velike životne promjene moguće. Ovo želi poručiti svim osobama u teškoćama koje se suočavaju s problemom alkoholizma, koje tek ulaze u proces liječenja i trebaju podršku.

Damir Matić se je zbog problema ovisnosti o alkoholu 2010. godine javio u Zdravi grad Poreč gdje se je  liječio u programu  Zdravog Grada Poreč od 2010. do 2014. godine. U njegovu liječenju podršku su mu pružali voditelji u terapijskoj zajednici Zdravog grada Poreč, pok. dr. Ivan Jovanović, doajen porečkih programa liječenja alkoholizma i grupna psihoterapeutkinja Mirjana Smodek. Da stvari ne bi bile jednostavne u istom periodu u kojemu se je liječio od alkohola prolazio je i rastavu braka kojoj je alkohol sasvim sigurno „kumovao“.  Ipak, odlučio je osloniti se na stručnjake, vjerovati im, ustrajati u liječenju u vanbolničkom programu.  Odlučio je krenuti drugim, zdravijim i uspješnijim putem, boriti se za sebe tim više što ima kćerkicu Karlu kojoj je želio pružiti najboljeg sebe. Terapeutkinji Mirjani Smodek posebno je zahvalan za podršku koju mu je pružala da prebrodi razvod braka.

Po završenom liječenju, kada se je osjećao osnaženim za nov životni put i životnu prekretnicu, godine 2014. preselio je u Njemačku i već 6 godina privremeno živi i radi u Rosenheimu, a svake se godine vraća u svoj Poreč. Potpuno je promijenio život, odabrao zdrave životne navike, preuzeo odgovornost i počeo nizati uspjehe. Alkohol je zamijenio aktivnim bavljenjem biciklizmom i planinarenjem.  Nov način života mu je pomogao da  sačuva dobre i kvalitetne odnose, pogotovo sa svojom kćeri koja mu je najvažnija životna motivacija.  Iz svojih zdravih hobija, posebno biciklizma, počeo se upuštati u sve ozbiljne poduhvate biciklističkih vožnji. Upravo takvu, ozbiljnu turu bicikliranja koja započinje danas posvećuje Zdravom gradu Poreč i terapeutima koji su mu pomogli i pomažu drugim ljudima u teškoćama.

Tako je danas, 14. 08.2020. , krenuo  na put biciklom od Rosenheima u Njemačkoj  preko planinskih prijevoja  Zirelltal u Austriji i Dolomita u Italiji do Zdravog grada Poreč. Bira teži put kojim će biciklom proći, a  posvećuje ga svom liječenju i uspjehu.  Njime pokazuje kako nas ozbiljni i naoko teški putevi osobno osnažuju, motiviraju, pomažu da postanemo zdraviji, samouvjereni i spremniji podnositi životne izazove. Svoje putovanje koje počinje danas posvećuje Zdravom gradu Poreč, svojoj kćeri i svom procesu liječenja jer ove godine obilježava 10 jubilarnih godina apstinencije i zdravog života. Vozit će bicikl ukupno 560 km, a po prijevojima i Dolomitima popeti će se do 3880 m nadmorske visine.

Damir Matić nam se javio sa starta u Rosenheimu i poručio nam je slijedeće:

„Zahvalan sam Zdravom gradu Poreč , svim zaposlenicima i svim korisnicima moje grupe. Svi su mi dali veliku potporu, stručnu pomoć i vratili vjeru u život. Hvala vam svima što  sam našao smisao života koji me vodi dalje kroz život i daje mi mogućnost da uživam u onome što volim, da uživam sa svojom kćerkom Karlom, da sa njom razvijam izuzetan odnos oca i kćeri i prijateljski odnos, da vodim život u kojemu se osjećam  uspješnom osobom. Ovaj svoj poduhvat i vožnju biciklom od Rosenheima  do Poreča posvetio sam Zdravom gradu Poreč i svim stručnjacima koji su mi pomogli da danas imam 10 punih godina zdravog života.“

Svog sugrađanina Damira Matića, privremeno na radu u Njemačkoj, očekujemo  u Poreču  između 19. i 20.08. 2020. kada ćemo ga sresti i dočekati ispred Zdravog grada Poreč na mjestu na kojemu je započela njegova životna pobjeda i prekretnica.

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email