NEWS

Osobe s invaliditetom – različiti, a tako jednaki!

02.12.2023. 13:13; ; Početna / Lifestyle / Ostalo / Osobe s invaliditetom – različiti, a tako jednaki!
osi

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca s ciljem da se kontinuirano podiže svijest o potrebama osoba s invaliditetom, da im se omoguće  uvjeti da ostvaruju svoja prava te da sudjeluju u društvenom životu zajednice. Osobe s invaliditetom imaju iste potrebe kao i sve zdrave osobe samo svoje potrebe zbog invaliditeta mnogo teže ostvaruju. Nezaobilazna je odgovornost društva na svim razinama da stvara jednake uvjete za zadovoljavanje potreba osobama s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom su često vrlo ustrajne, snažne, zahvalne, hrabre, neumorni borci te u tom smislu mogu biti primjer zdravim osobama. Prihvaćaju svaki dan i aktivnost kao novu priliku ili osobnu utakmicu te pomiču svoje osobne granice.  U svojim se životima osobe s invaliditetom bore s mnogim preprekama,  s birokracijom, nepristupačnošću  prostora , s lošim osjećajem manje vrijednosti ili stigmom ali se uglavnom ne predaju. Uz svoje teškoće  čine i grade vlastiti život najbolje što mogu. U tome im svi trebamo pomoći.

U našoj zajednici o osobama s invaliditetom skrbe razne ustanove socijalnog, zdravstvenog, obrazovnog i drugih sustava, ali i Društvo invalida Poreč te Grad Poreč-Parenzo podržavajući programe Društva te stvarajući uvjete za grad prilagođen osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom trebaju kao i svi građani prilagođen i dostupan prostor  grada u kojemu žive, šetnice i nogostupe, prilagođene plaže, prilaze crkvama te drugim kulturnim i sportskim objektima, trebaju parkirališna mjesta s pravom pristupačnosti, dostupne javne ustanove, mogućnost sudjelovanja u gradskim događanjima,  pomoć i podršku zbog svog invaliditeta, psihosocijalnu pomoć, zabavu i sve što trebaju osobe bez invaliditeta.  Svi ljudi su jednaki iako različiti sa svojim potrebama, željama i nastojanjima da se kao osobe ostvare. Stoga smo svi odgovorni da osobama s invaliditetom pomognemo da uz nas žive svoje sretnije, kvalitetnije i ispunjene živote. Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3, prosinca,  nas podsjeća da svoju odgovornost prema ranjivim skupinama propitujemo svakog dana jer tada stvaramo prilike za jednakost u različitosti.

Društvo invalida Poreč

Print Friendly, PDF & Email