NEWS
VALAMAR-S-sezona

Osnovna škola Finida otvorena je prije dvije godine: porečki učenici napokon svi u jutarnjoj smjeni, raste broj upisane djece

FINIDA_ZRAK_03
01.09.2020. 18:09; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Osnovna škola Finida otvorena je prije dvije godine: porečki učenici napokon svi u jutarnjoj smjeni, raste broj upisane djece

Prije točno dvije godine, 31. kolovoza 2018. u Poreču je otvorena Osnovna škola i sportska dvorana Finida. Ova je škola jedan od generacijskih projekata, kojim je omogućeno održavanje nastave u jednoj, jutarnjoj smjeni za sve porečke učenike.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo u potpunosti je samostalno financirao izgradnju nove Osnovne škole i sportske dvorane Finida, na zemljištu površine 4ha za koje je pravo građenja dala Republika Hrvatska. Ova investicija bila je vrijedna 50,4 milijuna kuna + PDV, a iako nije među financijski najzahtjevnijima, svakako je jedna od najznačajnijih za život u Poreču.

Kako je na samom otvaranju i napomenuo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, – „Danas je jedan od onih dana koji se u povijesti grada dogode samo nekoliko puta. Dan koji se pamti.  Dan koji je u punom smislu riječi za Poreč povijestan dan. Ideja o osnovnoj školi Finida rodila se istog dana kad je otvorena Osnovna škola Poreč 1978. – Poreč od onda broji stalno povećanje stanovništva, posebice u ratnim godinama, a prvi konkretni koraci učinjeni su u posljednjih desetak godina.“

Današnje zadnje za 600 učenika sastoji se od 20 učionica (8 razredne i 12 predmetne nastave), specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaone, te prostora za vanjsku namjenu. Sportska dvorana uz školu neto je površine 2.659,6 m2. Dvorana je trodijelna (dimenzije borilišta 27x45x8 metara), a sastoji se od glavnog dijela gdje su smještena 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, te su na gornjem dijelu, na katu smještene tribine za 328 gledatelja. Dvorana je povezana sa školom toplom vezom u podrumu škole, te je predviđen zaseban ulaz za vanjske korisnike. Vanjski prostor se sastoji od dva parkinga, istočnog sa 124, i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, prilaznih puteva i 4 sportska terena.

„I ove će godine hodnike nove škole ispuniti glasovi i smijeh nove generacije koja će upravo ovdje stjecati neka od najvažnijih životnih znanja, ali i uspomena.  Najvažnije od svega, i ova će generacija, usprkos izazovnoj godini obilježenoj epidemiološkim mjerama, doživjeti ono što su generacije Porečana sanjale – da sva porečka djeca nastavu polaze u jednoj, jutarnjoj smjeni.“, rekao je gradonačelnik Peršurić povodom dvije godine Osnovne škole Finida, koja je u kratkom razdoblju već počela ostvarivati značajne rezultate u brojnim natjecanjima, te je dobila brojna priznanja i nagrade. Osim toga, prošle je godine, nakon Suzane Poropat Božac, nova ravnateljica postala Anita Sijerković Radin.

Osnovnoškolsko obrazovanje danas se u Poreču održava u tri osnovne škole – Osnovna škola Poreč s pripadajućom područnom školom u Žbandaju, Osnovna škola Finida s područnom školom u Novoj Vasi, te u Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Parentin. Dodatno, nekadašnja područna škola u Velom Maju, čiji učenici sada nastavu polaze u školi Finida, prenamijenjena je u dječji vrtić i jaslice. I danas, Poreč se nalazi među top 10 gradova s najvećim brojem upisanih osnovaca, a ove se godine – nakon lanjska dva razreda prvašića više, ponovno se očekuje porast upisane djece.

OSNOVNA ŠKOLA I SPORTSKA DVORANA FINIDA POREČ

Ovih dana obilježavamo dvije godine od ostvarenja, meni osobno, jedne od najdražih investicija – izgradnje nove Osnovne škole i sportske dvorane Finida. Bilo je možda većih i financijski zahtjevnijih projekata u našem gradu zadnjih godina, ali zahvaljujući ovome sva naša djeca nastavu napokon polaze u jednoj, jutarnjoj smjeni, a broj upisane djece raste u porečkim osnovnim školama.Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ove lijepe priče, svima koji sudjeluju u radu i razvijanju škole, te svima vama na strpljenju.

Gepostet von Loris Peršurić am Dienstag, 1. September 2020

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email