NEWS

Osam godina porečkim uzgajivačima trave

14.04.2011. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Osam godina porečkim uzgajivačima trave
333267260.jpg

Nepravomoćnom presudom sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Županijskog suda u Puli Gabrijela Marčeta  Branko Jadrošić (49) zbog jednog produljenog kaznenog djela uzgoja i držanja marihuane radi preprodaje osuđen je na dvije godine zatvora.

Njegova supruga Miranda (50) zbog uzgoja marihuane na kaznu od šest mjeseci, koja joj je zamijenjena 60-dnevnim radom za opće dobro na slobodi. Ako u roku od jedne godine ne odradi tih 60 dana Miranda Jadrošić bit će poslana na izdržavanje šestomjesečne zatvorske kazne.

Njihov sin Rene Jadrošić (27) je zbog jednog produljenog kaznenog djela posjedovanja marihuane radi preprodaje osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora, dok je Franko Matošević (24) zbog posjedovanja više od 2,7 kilograma marihuane radi preprodaje kažnjen s tri godine zatvora.

Supružnici Jadrošić na objavu presude došli su sa slobode dok su njihov sin Rene i Franko Matošević dovedeni iz pritvora. No, nakon objave osuđujuće presude sutkinja Marčeta donijela je rješenje o ukidanju pritvora pa su ubrzo pušteni na slobodu. Prilikom izvršenja kazne uračunat će im se vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Branka Jadrošića optužnica je teretila da je 6. ožujka prošle godine u porečkoj policijskoj postaji imao vrećicu s 0,68 grama i kutijicu u obliku jajeta s 0,57 grama marihuane te da je od siječnja do 7. ožujka lani u svom stanu zasadio 12 sjemenki marihuane od kojih je uspio uzgojiti 11 stabljika visine između 12 i 18 centimetara, ukupne mase lišća 0,34 grama.

Njega i suprugu sud je proglasio krivima i jer su od proljeća do jeseni prošle godine u svom stanu u Poreču zasadili dvije sjemenke marihuane u vazu te ih potom njegovali dok nisu izrasle dvije stabljike visine oko pola metra. S tih su stabljika ubrali lišće ukupne mase 60,44 grama i spremili ga u vrećicu. Sud je jučer ujedno odbacio optužbu protiv Jadrošića da je 7. ožujka u drvenom okviru obješenom na zidu u posjedu imao paketić s 1,2 grama marihuane.

Njihov sin Rene krivim je proglašen jer je na porečkoj rivi sredinom veljače 2010. godine od Franka Matoševića za nagradu od 2.000 kuna preuzeo torbu s više od 2,7 kilograma marihuane te je sakrio na tavan kuće u kojoj živi s roditeljima. Sud je utvrdio da je Rene od srpnja 2009. do 16. svibnja 2010. godine u Poreču u najmanje pet navrata prodavao marihuanu Ivanu Užili u količinama od 7 grama za 200 kuna te da mu je od 15. do 16. svibnja kod pizzerije Stari Saloon predao jednu vrećicu s 9,6 grama marihuane za 300 kuna.

Franko Matošević, koji je bio četvrtooptuženi u ovom postupku, krivim je proglašen za posjedovanje radi prodaje više od 2,7 kilograma marihuane, odnosno jer je od sredine veljače do 8. ožujka lani u stanu Renea Jadrošića držao torbu u kojoj se nalazila droga. U torbi je naime bilo više paketa s manjim i većim količinama marihuane. Matoševića se teretilo i da je iz te torbe, pohranjene na tavanu Jadrošićevih, u dva navrata uzeo po smotuljak droge.

Svi okrivljenici osim Branka Jadrošića oslobođeni su troškova vođenja postupka jer su nezaposleni i bez imovine, a on, budući da je zaposlen, vlasnik je stana i automobila, u tu svrhu mora izdvojiti tisuću kuna. Ujedno, sud je naložio da se Reneu Jadrošiću oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, u iznosu od 3.300 kuna. Zaplijenjena marihuana bit će uništena. Svi okrivljenici, ali i državno odvjetništvo imaju pravo žalbe na ovu nepravomoćnu presudu u roku od 15 dana od primitka.

(Marica KOŠTA, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email