NEWS
VALFRESCO sredina

Optimistične prognoze iz Španjolske i Nizozemske o nadolazećoj “zlatnoj 2022. kamping sezoni“

zajedno-insieme-live-stream-11052021-jerko-sladoljev
29.10.2021. 20:52; ; Početna / Gospodarstvo / Optimistične prognoze iz Španjolske i Nizozemske o nadolazećoj “zlatnoj 2022. kamping sezoni“

piše: Jerko Sladoljev, Top Camping
Na godišnjem skupu vlasnika i direktora španjolskih kampova u Liedi  prošlog tjedna iskazan je veliki optimizam i zadovoljstvo stanjem potražnje za kamping segmentom u nadolazećoj godini. Već sada je booking za narednu godinu izrazito veći pa čak i u usporedbi s nekim normalnim sezonama, a traže se i pred- rezervacije za 2023.g.
Optimizam ulijeva posebno i velika povećanja inozemnih rezervacija  čija je potražnja izostala 2020 i dijelom 2021.g. Optimizam ide tako daleko da su Španjolci  već sada proglasili narednu sezonu „ zlatnom kamping godinom“.

Ta predviđanja potvrđuje i ekspert za kamping putovanja i turoperator  za kamping Ramon Van Reine, direktor ACSI Nizozemska.
On je potkrijepio tu tvrdnju  najprije  velikom potražnjom za kamping opremom u Europi, zatim istraživanjima koja potvrđuju da je pandemija usmjerila Europu na ponovno otkrivanje campinga kao najrelaksirajućeg vida smještaja u ovim prilikama. No njegov  najjači adut su  broj rezervacija ostvarenih putem njegovog portala, a  koje eksponencijalno  i nenormalno rastu u odnosu na prošle sezone.

U FAITI , talijanskoj kamping asocijaciji potvrđuju odličan trend u rezervacijama i također očekuju puno bolju sezonu 2022.

Budući da je  u Hrvatskoj  kamping zastupljen skoro sa 30% kamping ponude ,  ove vijesti su iznimno  dobre no mislimo da bi u cijeloj priči trebalo „ povući ručnu“  i ne prepustiti se euforiji optimizma.

Do slijedeće sezone treba svakako odraditi veliki dio marketinga kojeg bi mogla donekle  zaustaviti  nerealna razina cijena . Naime postoje  neslužbeno neke naznake da su se cijene kamping usluga  za narednu sezonu  ne linearno ali  ponegdje  više nego što je to realno opravdano kvalitetom, dizale.
Podsjećamo da je Hrvatska oduvijek bila po razini cijena treća – četvrta  kamping destinacija , odmah iza Italije i Španjolske ( ili Danske) i da je cijena jedan od najsnažnijih elemenata u odlučivanju o odlasku na odmor.

S druge strane veliki dio naših kampova je do sada  prakticirao čak i veće cijene kamping usluga nego one koje je imala naša konkurencija u okruženju u Cavallinu ( Venezia) i Lago di Gardi. Ne umanjujući visinu kvalitete naših kampova koji su definitvno na istoj  ili možda  čak većoj razini, treba uzeti u obzir  i mnoge druge elemente  turističke atrakcije i kvalitete okruženja koje su satavni dio formiranja cijena a kojih nažalost po elementima u okruženju još nismo opravdano ili neopravdano postigli.

I na kraju nemojmo zanemariti i latentnu opasnost od  pandemije koja još nije završila i koja bi mogla poremetiti ovako slavlje Španjolaca  i svekolikim optimistima jer je „ zec još daleko u šumi“.

Jerko Sladoljev

 

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna