OPORBA UZ POMOĆ NEZAVISNE LISTE MIJENJA NAČELNIKA MARINA BALDINIJA?

28.09.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / OPORBA UZ POMOĆ NEZAVISNE LISTE MIJENJA NAČELNIKA MARINA BALDINIJA?

Otprilike prije tri tjedna u Općinu je predan zahtjev za izglasavanje nepovjerenja načelniku Marinu Baldiniju. Potpisala su ga četiri IDS-ova vijećnika, točno onoliko koliko po statutu i treba da bi se pokrenula ova inicijativa. Njima se pridružio Valter Šikman, predsjednik Općinskog vijeća, član Nezavisne liste Adrijana Ritoše koja u vijeću ima tri člana. Da bi »stvari« bile jasnije, valja reći da je Šikman bivši član i jedan od osnivača IDS-a. No, on je i žestoki kritičar svoje bivše stranke, a posljednjih mjeseci sve više i aktualnog načelnika. Uz to, on je jedan od inicijatora osnivanja Nezavisne liste kojoj je na čelu Adrijano Ritoša.

IDS je na posljednjim izborima dobio četiri vijećnika, jednog manje nego ranije. Marino Baldini došao je kao nezavisni član na čelo SDP-ove liste nakon iznenadne smrti SDP-ovog čelnika Alda Ritoše, koja je potresla stranačku listu uoči lokalnih izbora. Ta je lista osvojila tri vijećnička mjesta i s Nezavisnom listom i jednim HSS-ovim vijećnikom sastavila koalicijsku vlast. Općinsko vijeće tako čini većinska, sedmeročlana koalicija, a IDS je u oporbi prvi put nakon osnivanja općine.


Prelila se čaša nesporazuma

Koplja između pozicije i opozicije lomila su se od samog početka, padale su teške uvrede, jedni druge optuživali su za sve i svašta, IDS-ovi vijećnici gotovo su od samog početka tražili smjenu načelnika. Očito je da je posljednjih nekoliko mjeseci naraslo nezadovoljstvo i među koalicijskim partnerima, što je kulminiralo potpisivanjem službenog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja. Ono je, među ostalim, bilo vidljivo i na posljednjoj sjednici Općinskog poglavarstva kada je, u raspravi o urbanizaciji zemljišta za potrebe budućeg koledža i studentskog kampusa, došlo do oprečnih stajališta unutar koalicije. Šikman je tada, kao predsjednik vijeća, oštro upozorio načelnika Baldinija da pazi što radi i drži se koalicijskog dogovora da se sve odluke donose zajednički. Je li to prelilo čašu nesporazuma?

Petorica vijećnika svoj su zahtjev obrazložila u osam točaka. Načelnik krši općinski statut i poslovnik o radu vijeća i poglavarstva te stalno i ciljano dezinformira članove ovih tijela. Općinskim djelatnicima nalaže krivotvorenje i izmjenu dokumenata. Baldinija se dalje optužuje da je samovoljno raspisao natječaj za prodaju starih škola, dozvolio nelegalno korištenje općinske zgrade te isplatio dio troškova za sanaciju krova, da je spriječio provođenje programa gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem. Smatra ga se odgovornim i za nepoštivanje odluke vijeća vezano uz dopunu prostornog plana i on je, smatraju potpisnici zahtjeva za njegovim opozivom, zbog svog nerada i sukoba s građanima doveo do teške političke i društvene situacije u općini.


Baldinijev komentar tek nakon sjednice vijeća

– Sve su to razlozi o kojima smo govorili na svakoj sjednici Općinskog vijeća. Ljudi ne znaju pravo stanje stvari, širi se nepovjerenje i mržnja i ja sam duboko razočaran ovom situacijom, komentira Dorijano Ritoša, prvi potpisnik i vijećnik te prvi čovjek ovdašnjeg IDS-a.

Što na optužbe kaže načelnik Baldini? Dok se o svemu ne bude raspravljalo na sjednici Općinskog vijeća, on ne želi komentirati navode, niti davati izjave za javnost. Nakon toga komentirat će sve. No kaže da ne zna kada će biti sazvana sjednica.

– Nakon što je zahtjev predan, naša je lista sazvala sastanak na kojem smo razmotrili svih osam točaka i nakon široke rasprave ustanovili da su neosnovane. No, svemu tome nismo se jako iznenadili, zahtjev je bio očekivan budući da su IDS-ovi vijećnici gotovo od početka nove vlasti izlazili s ovakvim stavovima. Naš član Valter Šikman ima drugačije mišljenje i pokušao ga je obrazložiti, međutim nikoga od nas nije uspio uvjeriti, veli prvi čovjek Nezavisne liste Adrijano Ritoša.

Koalicijski partneri inače Šikmanu zamjeraju prilično bliske odnose s oporbenim vijećnicima otkako je imenovan predsjednikom Općinskog vijeća.

– Politika s tim nema nikakve veze, niti me interesira. No kada čovjek ne želi raditi, a Baldini ne radi ništa, ne može biti načelnik i to je osnovni razlog što sam potpisao ovaj zahtjev. Mi se s liste nismo ništa dogovorili, a ja Baldinija poštujem kao profesora i stručnu osobu, no s radom u općini to nije slučaj, ističe Šikman.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja SDP-ovom nositelju liste i načelniku općine Vižinada primljen je 5. rujna i o njemu bi se Općinsko vijeće trebalo očitovati u roku od 30 dana. Ukoliko se to ne dogodi, sjednicu je moguće sazvati i inicijativom načelnika, odnosno jedne trećine vijećnika. To vjerojatno neće biti potrebno jer, veli Šikman, poziv za sjednicu kreće danas, a sjednica će se održati idućeg tjedan.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email