NEWS
VALFRESCO S-170422

Općina Vrsar otvorila Znanstveno-edukacijski centar (ZEC-a) u šumi Kontija

29122021_Kontija_Zavrsna konferencija projekta KLIM_Objekt ZEC
29.12.2021. 18:55; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Općina Vrsar otvorila Znanstveno-edukacijski centar (ZEC-a) u šumi Kontija

u srijedu, 29. prosinca 2021. godine održana je završna konferencija EU projekta „KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“ koju je organizirala Općina Vrsar u Znanstveno-edukacijskom centru (ZEC-a) u šumi Kontija (na adresi Kloštar 30, Vrsar).  

Na konferenciji su nazočili partneri u projektu te su se okupljenima obratili: predstavnik partnera Istarske županije, Bruno Kostelić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša, Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, Ana Ljubić kao predstavnik partnera Javne ustanove Natura Histrica, viša savjetnica za pripremu i provedbu projekata JU Natura Histrica, i voditelj projekta Slobodan Vugrinec, kao predstavnik vodećeg partnera Općine Vrsar-Orsera, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vrsar-Orsera.

Tijekom konferencije o brojnim aktivnostima iz projekta govorili su i članovi projektnog tima: Sandi Čuka, Ines Šepić, Vlasta Gortan i Anton Prekalj.

U uvodnom dijelu konferencije nazočnima se obratio voditelj projekta Slobodan Vugrinec te je istaknuo: „Najvažnija značajka ovoga Centra, bit će njegov edukativni karakter. Uvjereni smo da će znanstvene spoznaje i činjenice koje se u ZEC-u budu usvajale od najmlađe dobi olakšavati mladima snalaženje u budućim vremenima te ujedno razvijati kod njih svijest o potrebi prijateljskog odnosa prema prirodi. U sklopu projekta „KLIM“ uređene su i opremljene pješačko-biciklističke staze  („Energija“, „Voda“ „Šuma“ i „Fratarske škale“), orijentacijski poligon (9 kontrolnih točaka), osmatračnica na Mukabi i promatračnica za ptice na području Paluda, a za prijevoz korisnika ZEC-a nabavljenoje vozilo na električni pogon s 11 mjesta i  dodatnim mjestom s rampom za osobe s posebnim potrebama.“

Na kraju govora se zahvalio svim tvrtkama i institucijama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta, a posebno kolegicama i kolegama članovima projektnog tima: Brunu, Ani i Ani, Ines, Vlasti, Sandiju i Toniju, bez kojihovaj kompleksan projekt ne bi mogli privesti kraju. 

U sklopu konferencije organozirano je za predstavnike medija i uzvanike razgledavanje Znanstveno–edukacijskog centra (ZEC) te kratka vožnja električnim vlakićem.

O Projektu:

Općina Vrsar-Orsera kao vodeći partner s partnerima Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histricaprijavila je u travnju 2017. godine projekt „KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“ na natječaj „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ koji je raspisalo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Koncem srpnja 2018. godine projekt vrijednosti 13.863.000,00 kuna je odobren i potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvomi Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, kojima se zahvaljujem na pomnom praćenju i podršci tijekom provedbe projekta, koji završava s koncem ove godine.

Odobren je iznos EU potpore u visini 9.114.225,96 kuna a naknadno je Općina osigurala dodatnih 2.343.000,00 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Glavna aktivnost u projektu KLIM odnosi se na izgradnju ovog Znanstveno edukacijskog centra Kontija (ZEC), čija vrijednost je kod prijave procijenjena na 5.560.628,59 kuna. No, zbog proteka vremena i rasta cijena u građevinarstvu, najpovoljnija ponuda u postupku javne nabave za izgradnju ZEC-a iznosila je 7.780.471,71 kuna,koju je dala tvrtka Adriaing Kopar odnosno Buje, kojoj se ovom prigodom zahvaljujem na suradnji i uspješno obavljenom poslu. Tim više što smo uspjeli uštedjeti gotovo pola milijuna kuna jer je konačna vrijednostradova  7.311.000,00 kn (uključujući PDV). No, ukupna vrijednost projekta je zbog gore navedenih razloga premašila 2 mil. EUR.

Projekt „KLIM“ je svojevrsni početak sustavnog pristupa valorizaciji šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koji obiluju iznimnom prirodnom, ali i kulturnom baštinom.

Istarska županija u sklopu projekta provodi marketinške aktivnosti i izradila je idejni projekt glavnog receptivnog punkta u samom Limskom zaljevu, te projekt signalizacije i vidljivosti projektnog područja.

Istovremeno, zbog iznimnih zaštićenih prirodnih vrijednosti Limskog zaljeva i šume Kontija(Posebni rezervat šumske vegetacije Kontija , Značajni krajobrazLimski zaljev i Posebni rezervat u moru) Javna ustanova Natura Histricaje tijekom provedbe projekta izradilaplanove upravljanja tim područjima u svrhu njihove zaštite i održivog razvoja, te Studiju upravljanja posjetiteljima. Pored toga, izrađeni su posebni edukacijski programi u svrhu provođenja edukativnih radionica.

Ključna točka projekta „KLIM“ je izgradnja Znanstveno edukacijskog centra (ZEC) na mjestu nekadašnje ruševne gospodarske zgrade odnosno stare stancije.

U sklopu ZEC-a, ukupne površine 552 m2, nalaze se: prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija, prostor za smještaj osoba s posebnim potrebama; polivalentni multimedijski prostor, sanitarni čvorovi, recepcija i info punkt; prostori za sastanke i rad, te prostor za laboratorijsku opremu.

ZEC je projektirala arhitektica mr. Jadranka Drempetić kao autonomnu „Kuću u prirodi“ sa solarnim izvorom energije koju pogoni 95 solarnih panela i vlastitom vodospremom.Nadzor nad izgradnjom i opremanjem povjeren je tvrtki Zaštita inženjering konzalting  iz Rovinja, a projektantski nadzor arhitektici Klari Pustijanac.

U okolišu ZEC-a postavljena je penjačka stijena, odmorište, vanjska učionica u obliku labirinta, taktilna staza i edukativne igračke (hotel za kukce, ksilofon od raznih vrsta drveća,  kućice za ptice i šišmiše, modeli oblaka).

Osim izgradnje, u sklopu projekta nabavljenaje multimedijska oprema, laboratorijska oprema i namještajvrijednosti veće  od 1,5 mil. kuna.

ZEC je zamišljen kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za mlade uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te ambicijom da u budućnosti postane svojevrsni centar izvrsnosti. Već u narednoj godini očekujemo da će ZEC postati mjesto održavanja zavičajne nastave iz područja prirodnih znanosti i očuvanja prirode za osnovne škole s područja Istarske županije.

Istovremeno, ZEC će biti centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista koji posjećuju ovo područje, te punkt koji će služiti organizaciji i širenju inovativnih turističkih i sportskih aranžmana s osnovnom idejom vodiljom – povratka čovjeka prirodi.

ZEC je već sada postao terenska ispostava Javne ustanove Natura Histrica u njenoj djelatnosti upravljanja zaštićenim područjima Istarske županije.

Istovremeno će biti svojevrsni informacijski centar u kojem će se razmjenjivati informacije između subjekata koji imaju pojedine ovlasti na tom području kao što su Hrvatske šume, Lovačko društvo, Natura Histrica, TZO Vrsar, Općina Vrsar – Orsera, ali i privatnih vlasnika zemljišta na tom području, te turističkih poduzeća i agencija. Iz ZEC-a će se diseminirati informacije općoj i stručnoj javnosti i posjetiteljima (npr. o edukativnim programima, šumskim radovima, lovnim aktivnostima, turističkim i sportsko-rekreativnim događajima, i dr.), te je izrađena i posebna aplikacija za upravljanje posjetiteljima i događanjima.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email