NEWS

Općina Vižinada postavila opremu za javni bežični Internet WiFi4EU

wifi4eu-featured-image
07.05.2020. 12:10; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Općina Vižinada postavila opremu za javni bežični Internet WiFi4EU

Na prvom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstva za projekt WIFI4EU objavljenom u 2018. godini, Općina Vižinada dobila je vaučer u iznosu od 15.000,00 eura za projekt kojim će se financirati troškovi opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnog Interneta u javnim prostorima općine.
Početkom 2020. godine provedena su dva postupka nabave te sklopljeni ugovori s tvrtkom TRI M d.o.o. iz Poreča ukupne vrijednosti 160.500,00 kuna s PDV-om, od čega se okvirno 112.500,00 kuna pokriva iz bespovratnih sredstava, a ostatak od 48.000,00 kuna iz općinskog proračuna, a što se odnosi na postavljanje vlastitog optičkog kabela od općinske zgrade do zgrade Zajednice Talijana, te od općinske zgrade do zgrade osnovne škole na trgu.

Temeljem potpisanih ugovora pristupilo se radovima uređenja telekomunikacijske infrastrukture, odnosno postavljanja optičkog kabela, te nabave i instalacije potrebne opreme za uspostavu pristupnih točaka za javni bežični Internet. Ukupno je postavljeno 13 pristupnih točaka, od čega 8 unutarnjih i 5 vanjskih točaka. Projektom su pokriveni najfrekventniji javni prostori u naselju Vižinada, i to općinska vijećnica, ambulanta, dom kulture, velika sala Zajednice Talijana, centar za posjetitelje Maraston, javne površine kod općinske zgrade, Zajednice Talijana, spomenika palim borcima i centralni trg u starogradskoj jezgri.

U tijeku je ugovaranje isporučitelja Interneta, te će se po okončanju pustiti u pogon novi javni bežični Internet u naselju Vižinada koji će biti besplatan za korištenje za građane i posjetitelje. Nažalost dobivenom potporom se ne uspijeva pokriti ostatak područja općine, ali će se nastojati putem novih poziva dobiti sredstva za proširenje mreže javnog bežičnog Interneta. Puštanjem u pogon novog Interenta, prestaje upotreba postojećeg WiFi Hotspot Interneta koji je do sada bio dostupan samo na lokaciji od općinske zgrade do zgrade Zajednice Talijana.

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji, te smo zahvaljujući ovim sredstvima uspjeli postaviti besplatan javni Internet na frekventnijim mjestima u Vižinadi i vjerujem kako će isti biti na korist našim građanima, ali i sve brojnijim turistima koji posjećuju našu općinu, istaknuo je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac

Print Friendly, PDF & Email