NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

OLUJNO NEVRIJEME U ISTRI RUŠILO STABLA

20994078_1477395019006319_6506263992000415072_n
foto: Radio Centar
20.08.2017. 19:58; ; Početna / Crna kronika / OLUJNO NEVRIJEME U ISTRI RUŠILO STABLA

Noćas oko 00.30 sati, nevrijeme praćeno kišom, grmljavinom i jakim vjetrom pogodilo je zapadnu obalu Istre u noći sa subote na nedjelju, a najkritičnije je bilo na području od Novigrada preko Savudrije do Buja te na predjelu Vrsara i Poreča gdje je naglo zapuhala olujna tramontana te su udari vjetra pritom dostizali i 130 km/h, navodi istarski meteo portal Istramet. Također, zahvaćeno je područje Poreča, Umaga, Novigrada, Buja i Labina te je nevrijeme trajalo otprilike do 2.15 sati.

Županijski centar112 Pazin zaprimio je 20 dojava građana o padu stabala i granja na prometnice te dva pada stabala na osobna vozila, razbacane prometne znakove i dijelove montažnog kružnog toka ali bez teže ozlijeđenih osoba.

Vatrogasci i djelatnici Istarskih cesta odmah su izlazili na intervencije i otklanjali drveće te nije bilo prekida prometovanja ili dužih zastoja u prometu.

Bile su i dvije intervencije spašavanja na moru (kod Vrsara i Poreča), bez ozlijeđenih osoba. Uslijed nevremena došlo je do prekida opskrbe električnom energijom za potrošače na području Umaga, Buja, Labina, Rovinja i Vodnjana. Dežurne ekipe elektroprivrede su na terenu te otklanjaju kvarove.

Stanje je većim dijelom normalizirano ali potpuna normalizacija opskrbom električnom energijom očekuje se tijekom dana. Županijski centar 112 nije zaprimio dojave o teže ozlijeđenim osobama.

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca vjetar je lomio grane, a lokalno čak i rušio stabla te su vatrogasci Poreštine i Umaštine imali čak 25 intervencija. Najjači udari vjetra izmjereni su u Dajli (125 km/h), Novigradu (106 km/h) i Poreču (82 km/h).

“Srušenih stabala bilo je na cesti od Novigrada do Brtonigle, dok su u široj okolici posvuda razbacani kontejneri i kante za smeće”,  izvijestio je Dino Kozlevac.

Prema podacima istarske policije tijekom nevremena, oko jedan sat, u autokampu Valkanela u Vrsaru je uslijed jakih naleta vjetra na kamp prikolicu u vlasništvu 38-godišnjeg njemačkog državljanina palo stablo kojom prigodom je Nijemac lakše ozlijeđen.

“U prvoj zaprimljenoj dojavi govorilo se o više ozlijeđenih, no dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako je lakše ozlijeđen samo 38-godišnji njemački državljanin kojemu je pomoć pružena na mjestu događaja dok je potom prevezen u pulsku Opću bolnicu”, istaknula je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Dodala je kako je tijekom nevremena u porečkom autokampu Laguna grana pala na osobni automobil u vlasništvu 47-godišnjeg talijanskog državljana kojom prigodom je pričinjena samo materijalna šteta.

Nisu to jedine posljedice razornog sinoćnjeg nevremena – u Poreču i Vrsaru vjetar je nosio crijepove krovova, letjele su tende, lomila se stabla, potopljene su brojne manje brodice… no srećom sve je prošlo bez ljudskih žrtava.

Inače, tijekom noći na istarskim prometnicama zabilježeno je pet prometnih nezgoda, i to četiri na području Poreča te jedna u Labinu u kojima nitko nije ozlijeđen već je uglavnom došlo do naleta na srušena stabla.

U 3.40 sati u blizini porečkog lukobrana nasukala se talijanska jedrilica u kojima je bilo sedam osoba, no nitko nije ozlijeđen te je njih plovilo porečke Lučke uprave odvezlo na kopno.

Što se tiče oborina, kao i kod prošlih ovoljetnih fronti, tijekom noći nisu zabilježene značajnije količine, a prema podacima Istrameta do dva sata ujutro obilnija kiša pala je jedino na Umaštini (32 mm) i Rovinjštini (23 mm).

(GI, Hina, I. GRGAT)

foto: Glas Istre, Radio Centar

Print Friendly, PDF & Email