Olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci u Poreču su od 10. – 21. lipnja – Judo Festival još jednom je okupio najbolje judaše i judašice u svijetu

BKJ_6492_grupna
15.06.2023. 19:11; ; Početna / Sport i rekreacija / Olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci u Poreču su od 10. – 21. lipnja – Judo Festival još jednom je okupio najbolje judaše i judašice u svijetu

Judo Festival još jednom je okupio najbolje judaše i judašice u svijetu. Olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci u Poreču su od 10. – 21. lipnja zajedno sudjeluju na mnogobrojnim aktivnostima sa znanstvenicima, trenerima, sucima i obiteljima.

Na terasi hotela „Parentium“ u Poreču danas je održana konferencija za medije povodom osmog izdanja Judo Festivala u Poreču na kojoj su sudjelovali dr.sc. László TÓTH – predsjednik Europske judo unije, dr.sc. Sanda ČORAK – predsjednica Hrvatskog judo saveza, Loris PERŠURIĆ – gradonačelnik Grada Poreča, Orieta VALKOVIĆ – direktorica prodaje Plava Laguna d.d., Nenad VELENIK – direktor Turističke zajednice grada Poreča i Barbara MATIĆ – dvostruka svjetska judo prvakinja.

Judo Festival je događanje gdje se međusobno križaju mnoge aktivnosti, a koliko jedan ovakav event bitan za judo pojasnio je predsjednik EJU-a dr.sc. Tóth.

„Jučer sam stigao u Poreč s nedavno održanog Europskog veteranskog prvenstva i Europskog prvenstva u katama koje se održalo u Sloveniji i gdje bolje doći nakon napornog tjedna nego baš u Hrvatsku na more. Ovdje možemo vidjeti spoj raznih aktivnosti na jednom mjestu. Djeca imaju šansu upoznati svoje idole, olimpijske pobjednike, svjetske prvake, vrhunski natjecatelji se mogu baviti katama ali i upoznati s novim stvarima iz struke poput sudačkih pravila ili znanstvene konferencije. Ovaj projekt je u Hrvatskoj započeo skromno još prije petnaest godina pod drugim imenom, drago mi je da je danas izrastao u Festival kojima nam je svima bitan i baš zato je judo više od sporta!“ – kazao je predsjednik EJU-a dr.sc. Tóth.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koje organizira Hrvatski judo savez. Judo Festival u Poreču je izuzetno bitan projekt za Hrvatski judo savez, događanje je to koje privlači sve dobne kategorije iz cijelog svijeta.

„Hrvatski judo savez organizira velik broj natjecanja i događanja, iako ovo nije natjecanje Judo festival za nas ima izniman značaj! Upravo ono što je dr.sc. Tóth rekao „Judo je više od sporta!“ i ovo je događanje kojim zapravo dokazujemo tu istu činjenicu, na jednom mjestu u ovakvom okruženju koje nam pruža Poreč i Zelena laguna omogućavamo djeci na tatamiju koja su tek počela raditi judo i olimpijskim pobjednicima da se na neki način mogu susresti jedni s drugima. Prije puno godina krenuli smo tu s projektom Judo & Family s idejom kako bi skupili obitelji s djecom koja treniraju judo da imaju jedan zanimljiv odmor. Danas je ovo preraslo u jednu sjajnu manifestaciju koja okuplja preko 1500 judaša i judašica te smo iznimno ponosni na to.“ – kazala je predsjednica HJS-a dr.sc. Čorak.

U Poreč dugi niz godina dolaze Olimpijski pobjednici, Svjetski i Europski prvaci u judu. Poreč se pokazao kao idealna destinacija za judaše i judašice. Ovo je iznimno bitan event i za Grad Poreč, fotografije, reportaže sportaša i razne vijesti iz Istre odlaze u cijeli svijet a s istim je zadovoljno i cijelo vodstvo Grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem.

„Prije svega dobro došli, dobro se vratili. Drago mi je da se manifestacija vraća i nadograđuje iz godine u godinu, ovo sigurno puno znači za Poreč, bitno je za turizam, bitno je za nas. Ovo je prilika svima nama u Poreču da dokažemo još jednom koliko je nama sport prije svega bitan, čuli smo ranije koliko je „Judo je više od sporta“, pa ja bi rekao da nas sport uči životnim lekcijama koje nam trebaju kroz život. Imamo sjajnu infrastrukturu zahvaljujući sada Plavoj Laguni koji ima bogat i velik smještajni kapacitet, što bi rekli po novom Hrvatskom win-win situaciju. Veseli nas iznimno da je Judo Festival baš u Poreču i hvala savezu, hvala savezima, svima uključenim u organizaciju, tu je i Hrvoje Lindi koji daje sebe u svemu tome. Kada pogledamo koliko je danas ovdje vrhunskih sportaša, vrhunskih judaša, to je stvarno impresivno, možemo reći da je Poreč trenutno judaški centar svijeta.“ – kazao je gradonačelnik Peršurić.

Plava Laguna i Hrvatski judo savez dugi niz godina uspješno surađuju u organizaciji velikih događanja. Više o cijeloj projektu rekla je Orieta VALKOVIĆ, direktorica prodaje Plava Laguna d.d.

„Najprije bi se htjela zahvaliti svima ovdje prisutnima, gospođi Čorak, gospodi Tóthu i Lindiju što su po osmi puta odabrali Poreč i Plavu Lagunu za organizaciju Judo Festivala. Plava laguna puno je ulagala u smještajnu infrastrukturu kao i u sportsku infrastrukturu radi koje smo u mogućnosti ugostiti ovakva slična događanja s velikim brojem vrhunskih sportaša i sportašica. Htjela bi se još jednom zahvaliti Hrvatskom judo savezu što promovira judo kao obiteljski sport i kroz sport promovira Hrvatsku, Istru i Poreč kao destinaciju, jer kao i što su moji prethodnici ovdje rekli „Judo je više od sporta!“ – dodala je Valković.

Judaši i judašice obaraju broj noćenja iz godine u godinu. Sportski turizam u Poreču pokazao se kao jednom od krilatica koji promoviraju grad te svake godine privlači sve više sportaša, turista, obitelji kao idealnom destinacijom za aktivan odmor.

„Pod sredstvom velikih sportskih grupacija, destinacija Poreč je ove godine ostvarila 70 tisuća dodatnih noćenja u predsezoni. Kada judaši i judašice dođu u Poreč te sve neke krivulje noćenja baš naglo porastu prema tom nekom „peak-u“ koji vodi u zelenu odnosno pozitivnu statistiku. U Poreču označavamo početak turističke sezone dolaskom judaša u naš grad. Osvrnuo bi se na riječi predsjednika Tótha, kada je Hrvoje bio pionir u pokazivanju kako se jedan sportski event može održavati i u teškim vremenima za vrijeme covid-19 pandemije te smo iznimno zahvalni na svim eventima prije kao i onima koji dolaze u budućnosti.“ – kazao je Velenik.

Barbara Matić, dvostruka svjetska prvakinja, aktualna osvajačica brončane medalje s posljednjeg svjetskog prvenstva u Dohi također se nalazi u Poreču. Iznimno bitan faktor je imati kvalitetne pripreme u Hrvatskoj na kojima se može pripremati za najveća natjecanja u kalendaru Svjetske judo federacije.

„U Poreču se osjećam kao doma, već šest godina sam na ovom Olimpijskom trening kampu (OTC) koji je svake godine sve brojniji i jači. Sparring partneri su izuzetno kvalitetni što je nama super i iznimno bitno da natjecatelji takvog kalibra dođu u Hrvatsku. Skromno, ali mislim da je u Poreču stvarno najljepše, imamo tu sunce, more, treninge što nam je izuzetno bitno da nismo samo u sobi nakon treninga nego su tu i popratne aktivnosti s kojima je lakše izdržati izuzetno naporne pripreme.“ – dodala je za kraj Matić.

Podsjećamo Poreč od 10.-21. lipnja okuplja preko 1500 judaša i judašica, a među njima su olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci. Festival je započeo radionicama za klubove u organizaciji Hrvatskog judo saveza. Ideja radionica je pomoći judo klubovima u razvoju i pružiti im konkretne vještine u područjima za koja su naveli da ih žele učiti. Radionice će pokrivati pedagogiju, psihologiju, upravljanje društvenim mrežama, prevenciju ozljeda, sportsko bandažiranje itd.

– Još jednom ugošćujemo najbolje judaše i judašice svijeta, ali i znanstvenike, trenere, suce, kao i cijele judo obitelji. Zato sam ponosna da su Poreč i Hrvatska domaćini Judo Festivala, kao jedne od najljepših sportskih događanja – rekla je dr.sc. Sanda ČORAK, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

HJS

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email