NEWS

OKRUGLI STOL ZA POREČKE UČENIKE – RIZICI RANOG PIJENJA

DSCF0065
20.11.2013. 18:15; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / OKRUGLI STOL ZA POREČKE UČENIKE – RIZICI RANOG PIJENJA

U utorak 19.11.2013. u 12,00h u prostorima Zdravog grada Poreč u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti održan je okrugli stol za učenike na temu Rizici ranog pijenja kojeg je vodila Mirjana Smodek defektologinja, grupni terapeut i grupni analitičar. Mirjana Smodek je suvoditeljica Terapijske zajednice za vanbolničko liječenje ovisnika o alkoholu i dugogodišnja suradnica Zdravog grada Poreč. Okruglom stolu je prisustvovalo 20-ak učenika drugih i trećih razreda iz TUŠ Antona Štifanića, te 5 učenika osmih razreda iz OŠ Poreč u pratnji školske psihologinje Gordane Vorkapić Jugovac.

Okupljene učenike pozdravila je koordinatorica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš te ih je ukratko upoznala sa aktivnostima Savjetovališta za djecu, mlade, brak i obitelj i sa drugim projektima Zdravog grada. Izrazila je svoje zadovoljstvo što su u Mjesecu borbe protiv ovisnosti gosti okruglog stola u Zdravom gradu te im zaželjela da sa ovog događanja ponesu korisne spoznaje koje će ih štititi od rizika tijekom njihova rasta i razvoja.

Voditeljica Mirjana Smodek je svoje izlaganje mladima započela podacima o sve nižoj dobi koja karakterizira prva eksperimentiranja s alkoholom i pijenje mladih, što predstavlja veliki rizik za razvoj mlade osobe te za posljedicu ima sve raniji ulazak u alkoholizam. Posebno je istaknula kako su mladi zbog tjelesnih i razvojnih karakteristika u odnosu na odrasle u povećanom riziku pri konzumaciji alkohola, naročito zbog nerazvijenog živčanog sustava te konzumacija alkohola kod mladih može dovesti do promjena u osobnosti mlade osobe. Istakla je kako je veliki problem u borbi sa ranom konzumacijom alkohola njegova dostupnost i sveprisutnost mladima što zahtijeva posebnu odgovornost mladih, svijest i znanje o posljedicama pijenja. Naime, konzumacija alkohola duboko je ukorijenjena u našu kulturu, prvo pijenje se često događa upravo u obitelji. Osim toga, veliki pritisak na mlade postoji i u vidu reklama za pojedina alkoholna pića, koje se posebno često emitiraju pri prijenosu sportskih događanja i tako povezuju pijenje sa druženjem, grupom, zabavom, pa čak i sportom. Obzirom da su učenici koji su sudjelovali na ovom okruglom stolu na pragu punoljetnosti voditeljica se osvrnula na zabrinjavajući podatak da je upravo alkohol, odnosno vožnja pod utjecajem alkohola, krivac za veliki broj prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači. Upozorila je učenike da nikad, ni pod kojim uvjetima ne ulaze u vozilo s osobom koja je konzumirala alkohol, koliko god se trijeznom činila, jer već i male količine alkohola mogu utjecati na psihofizičko stanje vozača i značajno smanjiti sposobnost procjene i percepciju čak i iskusnih vozača. Jednako je tako usmjeravala mladima svijest o osobnoj odgovornosti u situacijama kada donose odluke o samostalnom upravljanju automobilom pod utjecajem alkohola. Voditeljica je pozvala učenike da se zabavljaju, izlaze i druže, ali da to čine bez konzumiranja alkohola i ostalih sredstava ovisnosti jer tek tada mogu biti potpuno slobodni i odgovorni mladi ljudi i to prema sebi, roditeljima, prijateljima i drugim osobama u njihovu okruženju.

Tina Benčić, psihologinja Zdravog grada

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email