Oglasio se investitor Konstantin Eremin: Tvornica u Višnjanu neće biti štetna za okoliš. TO JE KAO DA PROIZVODITE POPCORN, ALI BEZ ULJA!

višnjan-pano1
25.10.2020. 09:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Oglasio se investitor Konstantin Eremin: Tvornica u Višnjanu neće biti štetna za okoliš. TO JE KAO DA PROIZVODITE POPCORN, ALI BEZ ULJA!

piše: Chiara Bilić, Glas Istre
Na području višnjanske poslovne zone neće se graditi nikakva ekološka bomba. U javnosti je projekt izgradnje tvornice za proizvodnju keramičkog punila prezentiran u negativnom kontekstu. Politika se u ovakve investicije ne bi trebala miješati. To je, ukratko, sukus jednosatne konferencije za novinare koju je sazvao načelnik Višnjana, nezavisni Angelo Mattich, dan nakon što je Glas Istre objavio tekst “Rusko-ukrajinska tvrtka gradit će tvornicu u Višnjanu. IDS-ovci strahuju od ekološke bombe, a načelnik Mattich o tome ne zna ništa”.

Naime, prošlog je petka na sjednici Općinskog vijeća Višnjana tvrtka Frilite SA ukrajinsko-ruskih vlasnika sa sjedištem u Švicarskoj, odnosno jedna od kompanija te grupacije osnovana u Višnjanu, dobila suglasnost za izgradnju tvornice za proizvodnju keramičkog punila u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi.

Za odluku su glasali vijećnici Matticheve nezavisne liste i kandidacijske liste grupe birača. Protiv su bili oporbeni IDS-ovi vijećnici, koji smatraju da im informacije o izgradnji pogona nisu prezentirane na adekvatan, potpun i transparentan način, strahujući pritom da bi potencijalni pogon mogao ugrožavati zdravlje tamošnjih mještana i mještanki.

Konferenciji je prisustvovao i investitor, suvlasnik tvrtke Frilite Konstantin Eremin, koji je, kao i načelnik, u nekoliko navrata naglasio da njegova tvornica ni na koji način neće štetiti okolišu. Ovako je Eremin popularnim jezikom pojasnio proces koji će odvijati u njegovoj tvornici:

“To je kao proizvodnja ‘popcorna’, ali bez ulja. Kad maknemo ulje, onda je proizvodnja ekološka. U pećnici se zagrijavaju čestice perlita (vulkanski pijesak, op.a.) i kao gotov proizvod dobivamo mikrosferu. Nemamo niti jedan izvor zagađenja, pa niti buke. Na kraju dobivate kemijski inertan produkt i za čovjeka i za okolinu. Koristi se i u poljoprivredi za poboljšanje kvalitete zemlje, tražen je u modernim sferama industrije kao zamjena za stare i štetne, zagađujuće materijale poput azbesta”.

Eremin je istaknuo da naslov u Glasu Istre ne odgovara stvarnosti jer njegov projekt nije ni ekološka bomba, ni ekološka katastrofa. Ipak, zahvalio se na članku jer sada, rekao je, ima priliku ispričati nešto više o projektu. Na upit zašto nam o projektu nije nešto više nije ispričano u srijedu kada smo zvali njihovu prokuristicu, osobu ovlaštenu za zastupanje tvrtke Orleanu Vorić, vlasnik je poručio da ona ne zna ništa o procesu proizvodnje i da smo im dali jako malo vremena da pojasne situaciju.

Također je otkrio da je ukupna vrijednost investicije sedam milijuna eura. Iako su se razmatrale još neke lokacije u Sloveniji i Istri, Višnjan je, po njegovim riječima, odabran zbog blizine mora, a poslovna zona Višnjan-Milanezi udovoljila je svim potrebnim kriterijima. Osnovne će sirovine, pojasnio je, dolaziti morskim putem, a i proizvod će se na finalno odredište plasirati cestovnim transportom. Istaknuo je da je idejni projekt u izradi. Kad bude gotov dostavit će ga Općini Višnjan te će onda dobiti popis svih dozvola i procesa koje moraju dobiti i poštovati, što će oni i učiniti.

piše: Chiara Bilić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email