NEWS

Održan dvodnevni trening u sklopu projekta „Mladi uče (kroz) Zajednicu“

1706108325244
25.01.2024. 13:39; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Održan dvodnevni trening u sklopu projekta „Mladi uče (kroz) Zajednicu“

U Pazinu se, 22. i 23. siječnja 2024. godine održao dvodnevni trening za mlade u sklopu projekta „Mladi uče (kroz) zajednicu“ kojeg provodi Volonterski centar Istra u partnerstvu s udrugom ZUM iz Pule i Centrom za građanske inicijative Poreč.
Na treningu je sudjelovalo 24 učenika/ca i stručne suradnice iz 4 srednje škole iz Pule i Poreča (Gimnazija i Ekonomska škola iz Pule, srednja škola Mate Balota i turističko ugostiteljska škola Anton Štifanić iz Poreča). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije (Program Erasmus+, Agencija za mobilnost i programe EU), a usmjeren je stvaranju održivog modela suradnje mladih, organizatora volontiranja i jedinica lokalne samouprave koji se temelji na participativnom pristupu u osmišljavanju i provedbi volonterskih akcija i/ili ostalih oblika sudjelovanja mladih u demokratskom životu zajednice.

Kada govorimo o participativnom pristupu  u planiranju volonterskih akcija i/ili drugih inicijativa u zajednici, govorimo o tome da su mladi aktivno uključeni u čitav proces planiranja jedne volonterske akcije ili neke druge građanske inicijative u zajednici – od analize potreba u zajednici, do osmišljavanja ideje i definiranja organizacijskih koraka koje je potrebno odraditi kako bi se početna ideja mogla uistinu i provesti u zajednici. Mladi dakle, uz podršku svojih mentora, analiziraju potrebe u zajednici, osmišljavaju aktivnosti kojima bi detektirane potrebe u zajednici mogle biti zadovoljene, stupaju u kontakt s organizatorima volontiranja ili drugim dionicima s kojima će ostvariti suradnju s ciljem uspješne provedbe zamišljene aktivnosti, izrađuju operativni plan/hodogram akcije i, naposlijetku provode ono što su početno i zamislili.

Upravo su to radili mladi tijekom svojeg dvodnevnog boravka u Pazinu – učili su na kreativan način kako od ideje doći do njezine realizacije, prisjetili su se što to znači aktivno sudjelovati u zajednici, na koje se sve načine može sudjelovati u zajednici i na koji način i zašto to doprinosi razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini.

Iznimno nam je važno napomenuti kako će mladi svoja nova znanja, vještine i sposobnosti koje su stekli tijekom ovog treninga moći primijeniti u praksi, budući da će u travnju 2024. godine, u svojim lokalnim zajednicama provesti volonterske akcije/inicijative koje su sami osmislili i organizirali uz podršku svojih mentora i u suradnji s lokalnim organizatorima volontiranja. Mladi su na treningu pokazali veliku želju za sudjelovanjem u aktivnostima ovog projekta te su nas zaintrigirali svojim idejama i kreativnošću, stoga s nestrpljenjem iščekujemo da otkrijemo što će nam pripremiti i koje će inicijative provesti u svojim lokalnim zajednicama tijekom mjeseca travnja.

Kroz ovaj projekt želimo doprinijeti promicanju važnosti svih oblika neformalnog učenja i stjecanja neformalnih kompetencija i vještina kod mladih i njihova aktivnog sudjelovanja u zajednici na putu izgradnje aktivnog građanstva, demokracije, i razvoju zajednice. Volontiranje i sudjelovanje mladih u organizacijama i inicijativama mladih pruža ima mogućnost za osnaživanje i osobni razvoj, priliku za usvajanje novih znanja, vještina i sposobnosti za ostvarivanje svojih potencijala i profesionalnog razvoja te im pruža priliku da doprinose svojim zajednicama ulažući svoje slobodno vrijeme u aktivnosti koje imaju za cilj opće dobro.  

Kroz ovaj projekt  provest ćemo još čitav niz zanimljivih aktivnosti i događanja te se nadamo da ćemo pridonijeti i uspostavljanju i širenju mreže školskih volonterskih klubova i uspostavljanju kvalitetnije suradnje udruga, jedinica lokalne samouprave i odgojno-obrazovnih ustanova na lokalnoj razini.

 

Print Friendly, PDF & Email