NEWS
valfresco

Održana 44.sjednica Poglavarstva Grada Poreča

21.02.2007. 00:00; Učitavanja: 120; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Održana 44.sjednica Poglavarstva Grada Poreča
196GO173603.jpg

…prihvaćanjem Izvješća o javnoj raspravi i utvrdjivanjem Konačnog Prijedloga Urbanističkog plana uredjenja Središnje gradske zone Žatika – Veli Jože i upućivanje Gradskom vijeću na donošenje korak smo bliže početku izgradnje nove Sportske dvorane čiji je Idejni projekt takodjer danas prezentiran članovima Poglavarstva.

Natječaj za izradu Programskog i idejnog rješenja područja "Gradskog parkirališta" u Poreču bio je pozivni, a pozvani su sljedeći pojedinci ili grupe autora: Neno Kezić (Split), Branko Kincl (Zagreb), Boris Podrecca (Beč), Randić-Turato ( Arhitektonski biro-Rijeka), Studio 3 LHD (Zagreb), "Tissa" (Poreč), i "URBIS-72" (Pula). U roku do 31.siječnja 2007.godine dostavljeno je 5 natječajnih radova, a ocjenjivački sud u sastavu: Edi Štifanić (predsjednik), Edi Bassanese, Edo Kos, Hrvoje Giaconi, Mirna Malnar, Robert Rabac jednoglasno je izabrao i dodijelio prvu nagradu u iznosu od 40.000 kuna, autorskoj ekipi: Saša Randić, Idis Turato, Iva Franolić, Branka Juras, Gordan Resan, Ana Staničić, Igor Dragišić i Dubravka Perica.

Nakon ove informacije Pročelnik Damir Hrvatin prezentirao je prvonagradjeni rad, a u raspravi prvi se za riječ javio Oreste Cosseto i rekao da se njemu osobno svidja ideja da na tom prostoru ( sadašnje otvoreno gradsko parkiralište ) bude park, jer oplemenjuje prostor, a ne devastira ga izgradnjom. Damir Hrvatin je iznio podatke iz programskog i idejnog rješenja o predvidjenoj izgradjenosti. U suterenu bi bila garaža površine 18.000 kvadratnih metara površine, takodjer i u prizemlju, površine daljnjih 12.000 kvadrata i 2.000 kvadrata površine za poslovne prostore. Na 1.katu bilo bi 3.500 kvadrata površine za poslovne prostore i stanove, a na 2.katu još 2.800 kvadratnih metara površine za poslovne i stambene namjene. Znači sveukupno 39.000 kvadratnih metara površine, a parkiralište bi bilo kapaciteta 1.350 mjesta ( sadašnje parkiralište ima 850 mjesta na otvorenom) nevidljivo izvana, jer bi se novi park spojio sa parkom Olge Ban i činio cjelinu. Uz Partizansku ulicu gradili bi se objekti do 2 kata visine. Podzemna garaža bi imala 2 ulaza, prvi na mjestu gdje je i sada i drugi kod novog rotora koji se upravo gradi kod Peškere, s time da bi se zatvorila nova prometnica koja ide uz zid ex Štaba TO. Gradonačelnik se založio da se što prije raspiše natječaj za Studiju opravdanosti ovakvog rješenja.

Nakon "Gradskog parkirališta" Damir Hrvatin je podnio Izvješće o javnoj raspravi o Prijedlogu Urbanističkog plana uredjenja Središnje gradske zone Žatika – Veli Jože ( odgojno-obrazovne i sportsko-rekreacijske zone grada Poreča ) te pohvalio aktivno i brojno učešće u raspravi, rekavši da je u 2 navrata gradska vijećnica bila ispunjena. Izradjivač Prijedloga Plana Zavod za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu – Arhitektonskog fakulteta – Sveučilišta u Zagrebu se očitovao na sve prijedloge, sugestije i primjedbe ( sastavni dio Izvješća ), te ih većinu prihvatio i ugradio u konačni prijedlog. Nakon toga je prezentirao Idejni projekt sportske dvorane ( koji je upravo dostavljen Gradu ). U raspravi koja je uslijedila o izvješću, konačnom prijedlogu UPU-a i vidjenom Idejnom projektu dvorane zbirni je nazivnik: pohvale za dosad učinjeno, jer realizacijom će se stvoriti uvjeti za sportsku budućnost Poreča. Pohvaljena je multifunkcionalnost dvorane, jer to znači da će sredstva koja se ulažu biti opravdana. Inicirano je da se izradi "Gospodarski program – korištenja dvorane i cjelog kompleksa sportskog parka Žatika". Svi dokumenti su usvojeni i upućeni Gradskom vijeću na donošenje.

Članovi Poglavarstva složili su se da gradonačelnik potpiše 3. Aneks osnovnom ugovoru o sufinanciranju programa županijske ceste 5042 Višnjan – Poreč ( izgradnja rotora Gornji Špadići ) u iznosu od 6 milijuna kuna sa Istarskom županijskom Upravom za ceste.

Za Poreštinu.info : R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email