NEWS
HALF – s

Odobrena sredstva za centar za posjetitelje „La mula de Parenzo“ na Trgu slobode

Prostor na Trgu slobode2
23.04.2021. 21:41; ; Početna / Kultura / Odobrena sredstva za centar za posjetitelje „La mula de Parenzo“ na Trgu slobode

Grad Poreč-Parenzo aktivno radi na projektu La mula de Parenzo. Odluku da se krene u realizaciju tog projekta donio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon prvog razgovora s idejnim začetnikom Dragom Orlićem, odlučeno je da na projektu surađuju Zavičajni muzej Poreštine, Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Poreč-Parenzo, Turistička zajednica grada Poreča, te neposredno i konzervatori.

Stručni tim je odlučio da se projekt La mula de Parenzo, uz već ranije dogovoreno postavljanje spomenika, dodatno obogati i „butigom“, odnosno, centrom za posjetitelje koji bi kroz glazbu, moderne tehnologije, proizvode i opremu ispričao priču o La muli de Parenzo, o opjevanoj legendi Poreča, simbolu poduzetništva. Prostor za taj centar već je rezerviran – radi se o nekadašnjem prostoru „Glasa Istre“ na Trgu slobode.

 Grad je uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj“ ostvario financiranje od ukupno 731.725,00 bespovratnih kuna za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“.

Centar će imati za cilj, na temeljima i motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske našim građanima, prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društveno-političke prilike. Posebna pozornost obratit će se na obradu tematike porečke peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji će povijesno zanimljive činjenice interpretirati na suvremen način svojstven modernom konzumentu.

– La mula de Parenzo naša je neslužbena himna, ali i puno više od toga –  i ovaj će projekt to u prostoru na Trgu slobode pokušati dočarati, kroz hranu, glazbu, šetnju Porečom iz tog doba kroz virtualnu realnost. Dodatno, kroz suradnju s građanima i po njihovim željama, razvijat ćemo priču i dalje: odabirom skulpture i lokacije, u skladu s konzervatorskim odobrenjima, vođene ture, brendirane proizvode. Da naša opjevana legenda doista postane prepoznatljivi simbol našega grada i nezaobilazna doživljaj svakome tko dođe u Poreč., rekao je gradonačelnik Peršurić. 

Oznake:
izbori2021

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email