NEWS

Odgovor na porast posjeta iz nekih destinacija

22.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Odgovor na porast posjeta iz nekih destinacija

Posljednjih mjesec dana u Istri su održana tri radna susreta direktora marketinga vodećih hotelskih tvrtki i direktora priobalnih istarskih turističkih zajednica s voditeljima predstavništava Hrvatske turističke zajednice za područje Skandinavije, Velike Britanije i Rusije. O čemu se razgovaralo saznali smo u TZIŽ-u od direktora Branka Curića i marketing menadžerice Daniele Fanjkutić.

»Analiza rezultata posljednje tri godine pokazala je promjene u statističkim podacima s nekih emitivnih tržišta, odnosno pad broja noćenja njemačkih gostiju što su nadoknadili gosti iz zemalja koje ranije nisu bile prioritetne, prije svega Skandinavci, Britanci, Francuzi i Rusi. S druge strane, inozemna predstavništva HTZ-a većinom su odradila svoj prvi četverogodišnji mandat, dakle upoznala su tržište i možemo koristiti njihovo znanje. Zato je županijski TZ osmislio niz radnih susreta s voditeljima predstavništava u onim zemljama iz kojih imamo značajno povećanje broja noćenja, s direktorima marketinga hotelskih tvrtki i lokalnih turističkih zajednica da bismo lakše osmislili marketinšku obradu tih tržišta za 2006. godinu i ubuduće. A na kraju ćemo održati i radni sastanak s predstavnicima u Italiji i Njemačkoj, nama najznačajnijim emitivnim zemljama iz kojih imamo manji broj noćenja posljednjih godina«, rekao nam je Curić.

»Sa Skandinavskog područja bilježimo 44 posto više noćenja, iz Velike Britanije 62 posto, a s ogromnog potencijalnog ruskog tržišta 18 posto više noćenja. Zaključak s dosadašnjih susreta s voditeljima predstavništava iz ova tri područja je da Istru treba plasirati kao jedinstvenu destinaciju, ne svako mjesto posebno. Osim toga treba pojačati suradnju s touroperatorima toga područja i pokušati uspostaviti više letova za Pulu. Saznali smo da ima nekoliko velikih touroperatora na tim područjima koji nemaju Istru u svojim katalozima, pa ćemo organizirati nekoliko radionica na kojima će hotelijeri uspostaviti kontakte i predstaviti svoju ponudu. Odlučeno je do sada i da se za područje Danske i Švedske pojačano promovira kamping ponuda Istre u suradnji s kamping udrugom«, rekla je Fanjkutić. I na ovim se sastancima pokazalo da je problem istarskog turizma slaba ponuda zabave, na čemu treba intenzivno raditi, upozorava Fanjkutić i najavljuje u sljedećih mjesec dana još tri susreta s voditeljima predstavništava u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Reakcije sudionika susreta ocjenjuje iznimno dobrima, a u novi marketinški plan obrade spomenutih tržišta trebale bi se uključiti i lokalni TZ-ovi. Spomenut je i zanimljiv podatak da više od polovice ruskih turista koji dolaze u Hrvatsku zapravo dolaze u Istru. A to otvara ogromno potencijalno tržište čija očekivanja svako treba znati unaprijed, ako istarski turizam računa na te goste.

S. M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email