NEWS

Odgođena kupoprodaja Facinke (iz Glasa Istre)

20.06.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Odgođena kupoprodaja Facinke (iz Glasa Istre)

Nemam komentara, nemam nikakvih elemenata na osnovi čega bih davao izjave, ponavljao je jučer bivši gradonačelnik Josip Maras, kojeg smo zamolili da komentira neke izjave člana porečkog poglavarstva Ede Kosa. Podsjetimo da je Kos u jučer objavljenom ekskluzivnom razgovoru za Glas Istre izjavio da je IDS, još u vrijeme dok je Maras bio gradonačelnik, donio političku odluku o raskidanju ugovora s odvjetnicom Asjom Piplović, jednom od osumnjičenih u korupcijskoj aferi u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Kos je rekao i da je Gradsko poglavarstvo nakon toga raspisalo natječaj za izbor odvjetničke kuće "koja će rješavati zemljište u vlasništvu HFP-a na području Poreča«, što je prije za njih obavljala Piplović. Na to su ih, tvrdi Kos, ponukale Marasove riječi da je to zemljište (oko 10 milijuna četvornih metara) moguće prenijeti u vlasništvo Grada. Otkuda Marasu takva saznanja, ostaje nepoznato. Ono što smo ipak uspjeli »izvući« od bivšeg porečkog gradonačelnika, jest tvrdnja da nije znao da su iza zagrebačke odvjetnice Rajke Narančić Kreč zapravo stajali Piplović i Mladen Jandriček. Kos je prekjučer, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi priča sa spornim natječajem HFP-a, u kojem je Grad na koncu ipak dobio više od 20 hektara atraktivnog zemljišta na području Facinke, iako za njega nije ponudio najvišu cijenu, kazao da se, paralelno s raskidom suradnje s odvjetnicom Piplović, počelo pregovarati s predstavnicima Vlade o ključnim gradskim projektima. Jedan od njih je, očito, i realizacija projekta na spornom zemljištu.

Sadašnji porečki gradonačelnik Edi Stifanić izjavio je prekjučer za naš list da je za ovaj tjedan bilo najavljeno potpisivanje kupoprodajnog ugovora između HFP-a i Grada za zemljište na području Facinke, no to će očito pričekati. Otkrio nam je i da je ugovor s HFP-om trebao biti potpisan jučer, ali se nada da će na koncu biti potpisan prije najavljenog ukidanja te institucije.

O tome kad je i kako raskinuta suradnja Grada s odvjetnicom Piplović, gradonačelnik nam nije znao reći, jer smo ga zatekli izvan ureda. Tu nam je informaciju obećao dati danas. Ono što je znao, jest da bujskoj odvjetnici Grad nikad nije platio 800 tisuća kuna, koliko je ona potraživala za svoje usluge. Zanimljivo je da je Piplović zbog tog duga protiv Poreča podigla tužbu, a taj je postupak, prema Štifanićevim riječima, trenutno na drugostupanjskom sudu u Puli.

Bojan Žižović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email