NEWS

Od smrada na Antenalu nema više ni ptica

nov22389652
foto: J. Prekalj, Glas Istre
18.05.2015. 13:05; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Od smrada na Antenalu nema više ni ptica

Tragom pisma čitatelja koji nas je izvijestio o nesnosnom smradu koji se širi Antenalom i prijavio slučaj inspekciji za zaštitu okoliša, zatražili smo očitovanje od Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

– Inspekcija zaštite okoliša zaprimila je prijavu u kojoj se ukazuje na problematiku neugodnih mirisa po kanalizaciji na ušću rijeke Mirne te je istu proslijedila na nadležno postupanje vodopravnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede i sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, kažu iz samostalne službe za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

“Budući da se u blizini spomenute lokacije nalazi stanište ptica, inspekcija zaštite prirode će izaći na teren kako bi prikupili dodatne informacije o ovom slučaju”, kažu, pa samo ostaje da pričekamo nalaze inspekcije zaštite prirode, ali i vodopravne i sanitarne inspekcije kojima smo također poslali upit o obavljenim izvidima i analizama.

– Želim ukazati na vrlo sumnjivi smrad koji se već nekoliko tjedana širi oko ušća rijeke Mirne (okolica Novigrada). Na tom dijelu zbog muljevitog tla uobičajeno je da se za vrijeme oseke osjeti malo neugodan miris mulja.

Međutim zadnjih tjedana smrad je izrazito intenzivan i osjeti se uvijek ne samo za vrijeme oseke. Smrad je znatno intenzivniji i podsjeća na kanalizaciju, kaže u pismu zabrinuti građanin Miroslav Nađ.

“Ušće je zbog položaja, muljevitog tla, miješanja slatke i slane vode stanište velikog broja ptica koje borave i hrane se na tom području. Zadnjih dana moram priznati da ih nisam vidio.”, zaključuje čitatelj Nađ.

(A. DAGOSTIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email