Od jeseni keramičarske radionice u Zavičajnom muzeju Poreštine

keramicarska radionica (3)
28.07.2021. 13:40; ; Početna / Kultura / Od jeseni keramičarske radionice u Zavičajnom muzeju Poreštine

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio Parentino od jeseni planira pokrenuti keramičarske radionice za sve zainteresirane, najavila je ravnateljica te ustanove Elena Uljančić prilikom obilaska opremljenog keramičarskog laboratorija u Galeriji Sincich iznad Lapidarija s gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem.

– Kako smo u prizemlju Palače Sincich opremili izložbene prostore, tako je ovaj prostor prenamijenjen u keramičarsku radionicu koja je najviše povezana s pronalaskom najsačuvanije antičke peći na Jadranu i najbrojnijih muzejskih eksponata, a to su upravo keramičarski predmeti – od prapovijesti do suvremenosti., rekla je Uljančić, napomenuvši kako su godinama porečki muzealci s partnerima iz Francuske obavljali predrestauracije pronađene keramike u arheološkim istraživanjima. Upravo je to pobudilo interes kod sugrađana za suvremenu izradu keramike.

Gradonačelnik je pohvalio aktivnosti Muzeja i naglasio koliko je važno da sugrađani mogu doći u Muzej, uključiti se u aktivnosti i educirati.

Izrada muzejskih replika predstavlja dodatan oblik valorizacije u prostoru koji spaja staro i novo, a kroz radionice će se istovremeno prenositi tradicijske vještine građanima. Radionice će se početi održavati u rujnu, svakoga petka u večernjim satima, a vodit će ih kustosica Vltava Muk, koja je osposobljena za rad na kolu. Keramičarska radionica opremljena je i potrebnom opremom za pečenje, dekoriranje i zaštitu keramike, a o točnim terminima održavanja radionica javnost će biti na vrijeme obaviještena.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email