NEWS

Od iduće godine prijava turista samo uz eVisitor

2015-11-25_22h12_42
25.11.2015. 22:13; ; Početna / Gospodarstvo / Od iduće godine prijava turista samo uz eVisitor

U Ministarstvu turizma predstavljen je projekt eVisitor, usluga za prijavu i odjavu turista te prikupljanje i obradu podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima.

U sustav će biti uključeno više od 60.000 pružatelja usluga smještaja, oko 300 turističkih zajednica te nadležne državne uprave. Pružatelji usluga smještaja bit će obvezni u roku 24 sata unijeti podatke na stranici eVisitor o turistima koji dolaze i kada odlaze iz Hrvatske. Sustav će uz ostalo omogućiti i bolju kontrolu naplate boravišne pristojbe, istaknuto je na predstavljanju projekta u Ministarstvu turizma.

Sustav će se početi primjenjivati s početkom 2016. Bit će dostupan besplatno svim korisnicima preko interneta kao internetska aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo. Za pristup je potrebno imati lozinku koju pružatelji smještaja mogu dobiti u područnoj turističkoj zajednici, gdje moraju i predočiti s dokumentacijom o registraciji smještaja. To se najviše odnosi na male privatne odnosno iznajmljivače obiteljskog smještaja.

Veliki, pa i manji hotelski sustavi to čine putem svojih IT (informatičkih odjela), rekao je voditelj tog projekta u HTZ-u Ante Žarković.

S eVistorom ćemo o našim turistima znati puno više nego dosad i to će pomoći u kreiranju politika i promocije za tržišta, kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.  Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je da se radi o iznimno kvalitetnoj platformi i podlozi koja omogućava i kvalitetnije upravljanje turizmom.

Sustav bi trebao pridonijeti i smanjenju sive ekonomije u turizmu te boljoj naplati boravišne pristojbe koju turisti u Hrvatskoj plaćaju po noćenju, što čini i jedan od najvažnijih izvora prihoda HTZ-a, a time i za turističku promociju. Što se dobiva projektom eVisitor objasnio je ministar Lorencin na konferenciji za novinare.

(H/iPress)

Print Friendly, PDF & Email