NEWS

Obrazovne djelatnosti Pučkog učilišta Poreč

poup-logo-v
21.02.2022. 14:38; ; Početna / Obavijesti / Obrazovne djelatnosti Pučkog učilišta Poreč

Obrazovna djelatnost 

TEČAJ KROJENJA I ŠIVANJA

 Oduvijek maštate o tome kako biste voljeli nositi odjeću koja je vaših ruku djelo? Kreativni ste i želite pokazati svoja djela? Imate ormar pun odjeće s kojom ne znate što bi?

Dođite u Pučko otvoreno učilište Poreč na tečaj krojenja i šivanja i zavirite u svijet igle, konca i šarenih tkanina.

Tečaj traje 30 sati i pruža osnovne temelje korištenja šivaćeg stroja, znanje izrade jednostavnijih odjevnih predmeta (suknje i košulje), popravke odjeće, krojenje iz Burde i modifikaciju kroja prema vlastitim mjerama te izradu patenta, rukava, okovratnika na osnovi kojih je moguće dalje napredovati samostalnim radom.

Može se nastaviti i napredni tečaj od 30 sati koji obuhvaća izradu hlača, džepova, promjenu patenta te krojenja i šivanja sakoa ili jakni. Učionica je opremljena modernim šivaćim strojevima (za svaku polaznicu/ka),  a može se učiti i na vlastitom stroju za šivanje.

Bez obzira jeste li  početnik ili već imate iskustva u šivanju, na tečaju ćete uz stručno i kvalitetno vodstvo te uz individualan pristup svakom pojedincu napraviti sve što poželite. U vedroj i opuštenoj atmosferi uživat ćete u svojim kreacijama i svojoj novootkrivenoj vještini.

Na tečaj je potrebno donijeti materijal za izradu željenog odjevnog predmeta.

Voditeljica tečaja je Sofija Apostolovski, dizajnerica odjeće i tekstila (Merlin – Udruga za promicanje kreativnosti).

Cijena tečaja: 1100 kn.

Izradite svoju vlastitu odjeću koja će biti odraz Vaše kreativnosti i osobnosti. Neka bude unikatna kao i Vi.

Za informacije i prijave javite se na broj telefona 887-216 ili putem e-pošte [email protected]

—————————————————————————————————————————

OSPOSOBLJAVANJE ZA NJEGOVATELJICE – UPISI

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE POREČ upisuje polaznike za verificirani program osposobljavanja za NJEGOVATELJA/ICU STARIJIH I NEMOĆNIH OSOBA

Obzirom na sve veći broj otvorenih domova za starije i nemoćne koji imaju potrebu za educiranim osobljem, ovim programom želimo polaznicima ponuditi veće mogućnosti za zaposlenjem, a potencijalnim poslodavcima osigurati adekvatno obučene zaposlenike koji će kvalitetno skrbiti za njihove korisnike ili članove obitelji.

 • Uvjeti upisa: završena osnovna škola
 • Trajanje: 500 nastavnih sati
 • Sadržaj programa: teorijska nastava (gerontologija, psihologija starenja, njega bolesnika, prva pomoć, anatomija, fiziologija i bolesti, zaštita na radu) te praktična nastava i stručna praksa
 • Isprave potrebne za upis (preslike):

– završna svjedodžba osnovne ili srednje škole

– domovnica

– rodni list

– liječničko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti

– sanitarna knjižica

 • Uvjerenje: po uspješnom završetku osposobljavanja, polaznik dobiva uvjerenje o osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjižicu
 • Cijena osposobljavanja: 4.800,00 kn s mogućnošću plaćanja u obrocima
 • Početak nastave: veljača 2022.

 

Informacije i upisi: na broj telefona 052 887 216 ili e-mail [email protected].

—————————————————————————————————————————

 UPISI NA TEČAJEVE STRANIH JEZIKA

Zajednički referentni nastavni program učenja stranih jezika usklađen je s europskim smjernicama, a njegov sastavni dio čine prihvaćene razine jezičnih kompetencija.

Takav program osigurava fleksibilnost jer omogućava predavačima i voditeljima da sami odabiru materijale i načine na koje će postići rezultate te pruža mogućnost uvođenja sadržaja i različitih aktivnosti koje je moguće ostvariti u specifičnim uvjetima u kojima se nastava odvija i gdje nastavnik odabire u skladu s potrebama, interesima i mogućnostima pojedinaca ili grupa.

Cilj nastave stranog jezika je razvijanje komunikacijskih kompetencija tj. osposobljavanje polaznika za prikladnu komunikaciju na stranom jeziku u raznim situacijama: u sredini gdje se govori njemački jezik, u vlastitoj zemlji sa stranim govornicima, na multinacionalnim skupovima i u drugim situacijama u kojima se moraju služiti njemačkim jezikom. To znači omogućiti polaznicima postizanje jezične kompetencije u svim jezičnim vještinama: slušanju, čitanju, govornoj interakciji, govornoj produkciji i pisanju. Pritom se kod polaznika razvija razumijevanje i prihvaćanje novih i drukčijih kultura – interkulturalna kompetencija i tolerancija, ali i svijest o vlastitoj kulturi.

Polaznici jezik svladavaju putem slušanja, čitanja, govorne interakcije, govorne produkcije, pisanja te razvijanjem komunikacijskih strategija i jezičnih kompetencija uz pouku o načinu učenja.

Metodološki pristup se prilagođava korisnicima i uvijek se odabire pristup kojim će se najuspješnije ispuniti postavljeni ciljevi.

Uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka vezanih za održavanje nastave, početak nastave planiran je početkom veljače.

 • Trajanje:          70 školskih sati/modul
 • Nastava:          2 × tjedno po tri školska sata / 3 mjeseca
 • Cijena programa:770,00kn, plativo u tri mjesečne rate po 590,00kn.
 • Dokumenti potrebni za upis (preslike):

                                               – završna svjedodžba srednje škole

                                               – domovnica

                                               – rodni list

 • Uvjerenje:          po uspješnom završetku osposobljavanja, polaznik dobiva uvjerenje o osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjižicu
 • Početak nastave: veljača 2022.
 • Informacije i upisi: na broj telefona 052 887 216 ili e-mail [email protected].

 

Likovna djelatnost 

MODELIRANJE LINIJOM

Izložba radova polaznika likovne radionice

voditelj:  Valter Černeka

otvorenje u četvrtak, 24.2.2022. u 17 sati u foajeu kina

Narodni trg 1

trajanje izložbe: 24.2.2022. – 12.3.2022.

otvoreno: četvrtkom, petkom i subotom od 17- 21

Kroz radionicu Modeliranje linijom polaznici su nadvladali početni strah od poteza i papira te stvorili 70-ak crteža formata 60x80cm tehnikom ugljena na papiru. Vježbe su bile strukturirane kroz pojmove crteža: konstrukcija, proporcije i odnosi, tonsko sjenčanje, ravnoteža, kompozicija, svjetlo i sjena. Tehnika je stavljena u službu vlastitih opažanja, a crtež  postavljen kao generator likovnog stvaralaštva, kao skica koja prethodi izvedbi djela u drugim tehnikama. Crtežu se pristupilo kao univerzalnom jeziku izražavanja, savezniku u prikazu neverbalnog.

Polaznici su tijekom radionice vidjeli konkretne osobne pomake u disciplini u kojoj većina nije imala iskustva, te su na taj način probili led ulaska u likovnost.

Izložba radova postavljena je tako da se vidi proces rada, te su izloženi svi nastali radovi.

Valter Černeka (Pula, 1987.) bavi se vizualnom umjetnošću i djeluje kroz Studio MOT. Diplomirani je kipar s venecijanske akademije, a osim podučavanjem likovnosti bavi se i eksperimentalnim tradicionalnim grafičkim tiskom. Živi i radi u Banjolama.

Print Friendly, PDF & Email