NEWS
HALF MARATON S

Štifanić: Proračun Grada Poreča za 2017. godinu iznosi 261.000.000 kn što je za 42.000.000 kn više od prvog rebalansa za ovu godinu

stifanic2016
01.12.2016. 20:17; ; Početna / Politika / Štifanić: Proračun Grada Poreča za 2017. godinu iznosi 261.000.000 kn što je za 42.000.000 kn više od prvog rebalansa za ovu godinu

Obrazloženje gradonačelnika Edija Štifanića uz Proračun Grada Poreča-Parenzo za 2017. godinu.

Proračun Grada Poreča za 2017. godinu iznosi 261.000.000 kn što je za 42.000.000 kn više od prvog rebalansa za ovu godinu. Iznos proračuna za iduću godinu, unatoč dobrom punjenju s poreznim i komunalnim prihodima u tekućoj godini, rezultat je i svih projekata koji su već nominirani ili se planiraju nominirati prema EU fondovima te kreditnom zaduženju Grada za izgradnju škola u Finidi i Žbandaju.
U perspektivi vjerujem da idemo prema proračunu koji bi bio sastavljen od tri ravnopravne komponente: od poreza, od naknada i od treće ravnopravne komponente, EU fondova.
Naš proračun posljednjih nekoliko godina obilježava značajan rast prihoda baziran na valorizaciji imovine umjesto na opterećivanju građana, uz investicije i uvođenje novih mjera za sve ranjive skupine Porečana. Napominjem da smo jedan od rijetkih gradova koji nema uveden prirez.
Naša financijska stabilnost je visoka, kreditno smo sposobni te su proračunom za 2017. te projekcijom za 2018. godinu, planirana financijska sredstva za velike investicije kao što su izgradnja dviju osnovnih škola u iznosu od 80.000.000 kn.
Očekuju se i značajni prihodi s nacionalne razine tj. iz proračuna Ministarstva turizma za uređenje gradske plaže u iznosu od 1.000.000 kn, ali i temeljem kandidatura naših projekata na Ministarstvo poljoprivrede ( mjera 7 ) za izgradnju ceste Garbina – Valkarin, dječjeg vrtića u Varvarima te Društvenog doma u Novoj Vasi i dječjeg igrališta sve zajedno u iznosu od preko 12.000.000 kn. Na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kandidirati ćemo projekte za sanaciju nove plohe odlagališta komunalnog otpada Košambra s reciklažnim dvorištem i sortirnicom te nabavom novih komunalnih vozila i komunalne opreme u iznosu preko 17.500.000 kn. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program za konkurentnost i koheziju, a za integrirani razvojni program na obnovi kulturne baštine, planirano je obnoviti naš Zavičajni muzej.
Ističem kako je i velik dio sredstava planiran za uređenje prometnica. Planirani su radovi na izgradnji infrastrukture u Finidi sjever, u srednjim Špadićima, nastavak gradnje kružnih tokova na raskršću M. Vlašića – Vrsarska, Karla Huguesa – Somogy, prometnica za novu školu, POS-ove stanove, St. Benuška i dr.
Nastavljamo s modernizacijom javne rasvjete, raspisati ćemo natječaj za projektiranje posljednje faze infrastrukture starogradske jezgre.
Izgraditi ćemo nekoliko novih polivalentnih i dječjih igrališta na području cijelog Grada.
Napominjem da je Grad do sada napravio 27 polivalentnih sportskih igrališta i 74 dječjih igrališta.
Isto tako želim istaknuti kako se subvencije za građane neće smanjivati, zadržati ćemo postojeći visoki standard u društvenim djelatnostima, povećati ćemo pomoći za vrtiće i škole za njihove programe i projekte, zadržati ćemo sve beneficije za naše učenike, studente i umirovljenike.
Grad Poreč postao je sajamski grad pa se tako i iduće godine planiraju sajmovi poput Promohotela, Vinistre, sajma ribarstva Crofish, u suradnji s HGK akcija „Kupujmo hrvatsko“ i dr.

Od velikih sportskih i zabavnih manifestacija sufinancirati ćemo Turnir u odbojci na pijesku, Big game fishing, biciklističku utrku Tour of Croatia, Windays u Poreču, MTV music festival i brojne druge značajne priredbe.
Od novih svakako treba istaći World match race u utrci katamarana krajem svibnja, novi glazbeni spektakl za otvorenje sezone od 8.-10. – og lipnja, a Grad Poreč i službeno je poslao kandidaturu za WRC – svjetsko prvenstvo u reliju.
Značajna sredstva planirana su i za obnovu dvorane Žatika jer početkom 2018., Poreč je domaćin i Europskog prvenstvu u rukometu.
Na kraju, po mojem mišljenju, proračun za 2017. godinu jest vrlo realan, socijalno osjetljiv i razvojan. Ovim proračunom pokušavamo završiti neke već započete projekte te promovirati jednakost u razvoju i ulaganjima u sve dijelove našeg grada.

Pozivam vijećnike na konstruktivnu raspravu te podršku proračunu, zaključio je gradonačelnik.

 Proračun Grada Poreča-Parenzo za 2017. i projekcija za 2018. i 2019. godinu – I. čitanje

Print Friendly, PDF & Email