NEWS

Obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega

Kućibreg 1
07.11.2021. 17:13; ; Početna / Politika / Obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega

Održan je Komemorativni skup kojim je obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun “Alma Vivoda”.

Skupu je prisustvovao i župan Miletić, koji se je nakon polaganja vijenaca obratio prisutnima naglasivši, između ostalog, kako je bitka kod Kućibrega jedan od slavnih događaja istarske povijesti. 

– Prije 77. godina tri su naroda, Hrvati, Slovenci i Talijani, na ovom području vodila tešku borbu protiv naci-fašističkih sila. Ovdje sloboda i bratstvo nisu bile samo parole, već način života. I zato je potrebno da stojimo na ovom mjestu, iz godine u godinu, i zajednički  slavimo dan kad smo ravnopravno stajali jedni uz druge i stvarali naš istarski put. Nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa, poručio je istarski župan.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, predsjednik Udruge antifašista boraca Bujštine Edi Andreašić, te predstavnici Odbora za organizaciju komemoracije u Kućibregu.

 

 

KABINET ŽUPANA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email