NEWS

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

1
27.01.2021. 10:51; Učitavanja: 90; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Danas, 27. siječnja 2021. obilježava se 76. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenaua, ujedno i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim povodom je delegacija Grada Poreča-Parenzo, predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i predsjednikom Gradskog vijeća Adrianom Jakusom te predsjednikom Udruge antifašističkih boraca Poreštine Arduinom Matoševićem položila cvijeće na spomenik u parku pokraj gradske palače.

Kako je prilikom obilježavanja naglasio gradonačelnik, na ovu obljetnicu polažemo nadu da se ovakva događanja više nikada i nigdje neće ponavljati. Obilježavanju su se pridružili i predstavnici Udruženja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč kao i predstavnici društva J.B. Tito.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a osobito je pojačana obrazovna djelatnost u tom smislu.

Print Friendly, PDF & Email