NEWS
Ljekarna

OBILJEŽEN EUROPSKI DAN DEBLJINE U ZDRAVOM GRADU POREČ

25.05.2016. 08:43; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / OBILJEŽEN EUROPSKI DAN DEBLJINE U ZDRAVOM GRADU POREČ
EOD2016-Logo2-small-1

Treća subota u svibnju obilježava se kao Europski dan debljine, a ove godine je to 21. svibnja 2016. Zdravi grad Poreč je tom prilikom organizirao prvi susret 35.-e po redu grupe za skidanje prekomjernih kilograma.

Dakle, od 2009. godine pa sve do ovog trenutka kroz radionice Zdravog grada Poreč usmjerene promjeni ponašanja je prošlo 34 grupe, tj. približno 400 odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću.

Cilj stručno vođenih radionica u osmišljenom programu redukcije tjelesne težine, kao jednog od vodećih rizika za kardiovaskularne bolesti  i incidente JEST da polaznici mijenjaju svoje ponašanje i prehrambene navike (da izbace masnu i slatku hranu, uvedu 5 obroka dnevno, više voća i povrća, vodu umjesto zaslađenih napitaka  i sl.), da prepoznaju i razumiju „emocionalno jedenje“ te da uvedu redovitu fizičku aktivnost putem grupnog savjetovanja sa stručnjacima multidisciplinarnog tima.

Ovaj program specifičan je na području Istre i RH jer se realizira u multidisciplinarnom timu stručnjaka (psiholog, liječnik, nutricionist, kineziolog) te sagledava problem prekomjerne težine kompleksno vodeći računa o različitim čimbenicima koji su u osnovi prekomjerne tjelesne težine. Poseban je i po tome što u centar pažnje stavlja modifikaciju ponašanja i promjene navika hranjenja kao trajnu vrijednost, a ne isključivo smanjenje tjelesne težine.

Korisnici tijekom 5 mjeseci uče o prehrani, tehnikama relaksacije, imaju dva puta tjedno organiziranu i fizičku aktivnost, te o zdravstvenim i psihološkim temama vezanim uz promjenu ponašanja. Također, nakon petomjesečnog perioda organizirali smo i grupu za samoodržavanje koja traje već 6 godina neprestano, gdje se svi stari članovi mogu javiti i podijeliti svoja iskustva, imaju uvijek mogućnost ponovnog ulaska u grupu ukoliko se vrate nezdravim navikama, u toj grupi mogu mršavjeti, a mogu i održavati postignutu zdravu težinu.

Osnovne promjene u ponašanju su vidljive već nakon mjesec dana programa: dnevnici prehrane su se iznimno promijenili od početka radionica (na početku nije bilo 5 obroka, bile su prisutne prekomjerne količine hrane, korištenje većinom fast-food hrane, dok su se tijekom radionica dnevnici unaprijedili na način da se uspostavila dinamika obroka te da su se smanjile količine hrane, a fast-food hrana je dovedena na minimum), zatim objektivne antropometrijske karakteristike ukazuju na velik pomak (svaki član grupe je tijekom 5 mjesečnog perioda skinuo od 10 do 20 kilograma, te je smanjen opseg struka od 6 do 10 cm). Evaluacijskim upitnikom koji smo dali svim korisnicima utvrdili smo da smo po procjeni 95% korisnika osmislili važan i potreban program, da su jako zadovoljni postignutim rezultatima i da žele i dalje sudjelovati u realizaciji programa. Najvažnije je da su se dogodile objektivne i značajne promjene u antropometrijskim karakteristikama polaznika (skidanje prekomjernih kilograma, smanjen opseg struka, sniženi parametri šećera, triglicerida i krvnog tlaka), kvaliteti njihovih života, usvajanju novih zdravijih načina ponašanja, samokontroli. Svi korisnici su ocijenili program izrazito uspješnim i korisnim te ga samoinicijativno preporučuju osobama sa sličnim problemima.

Ukoliko želite promijeniti ponašanje prema sebi i svom tijelu i usmjeriti se prema zdravom stilu života, javite se što prije na 052-452-335.

 

MARIJANA RAJČEVIĆ KAZALAC, psihologinja ZDRAVOG GRADA POREČ

Print Friendly, PDF & Email