NEWS
Valfresco USKRS s

Obilježen deseti Tjedan botaničkih vrtova – učenjem i igrom na otvorenome

2021-05-31_17h50_16
31.05.2021. 17:53; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Obilježen deseti Tjedan botaničkih vrtova – učenjem i igrom na otvorenome

Ovogodišnji Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki bio je posvećen djeci u šumi te je obilježen uz učenje i kreativne igre na otvorenom. Sve aktivnosti odvijale su se u vanjskoj učionici smještenoj u šumi Sv. Marka pokraj Instituta za poljoprivredu i turizam. Učionica je samo dio edukativnih sadržaja poučne staze park šume koja je otvorena za sve zainteresirane građane, djecu i mlade.

U organizaciji Instituta, Tjedan je obilježen radionicama Šumski lov na blago, Šumske igre i radionica izrade vlastitog mikroskopa Foldscope. Radionice su osmislili i izvodili biolozi Instituta i šumska pedagoginja udruge Modelna šuma Istra, a s veseljem su se priključili učenici OŠ Poreč.

U sklopu radionice Šumski lov na blago učenici su imali potragu za prirodnim blagom (raznim oblicima listova, cvijeća i biljnih vrsta) koje su putem morali prepoznavati. Učenici su pritom naučili kako izgledaju najčešće mediteranske biljne vrste te čemu služi Hotel za kukce. Radionica Šumske igre obuhvaćala je igru potrage tragova velikih šumskih zvijeri, meditacije u šumi i izradu šumskih razglednica. Kroz igru, učenici su naučili osnovne životne navike velikih zvijeri: risa, medvjeda i vuka, te su ponovili važnost očuvanja prirode i okoliša. Foldscope radionica se sastojala od izrade vlastitog papirnatog mikroskopa Foldscope, nakon čega su učenici izradili preparate koje su mogli pogledali pod povećanjem.

U ovoj neobičnoj školskoj godini bila je to jedna od rijetkih prigoda za opušteno druženje i učenje izvan škole. Kao i uvijek, bilo je veselo, poučno i kreativno.

M.Uzelac, iptpo

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Otpadijada S2