NEWS
valfresco

Obilježavanje Dana planeta Zemlje: neodgovorni poljoprivrednici iskrcali kubik plastičnih cijevi u grmlje

cijevicrne
23.04.2020. 13:14; Učitavanja: 293; Početna / Crna kronika / Obilježavanje Dana planeta Zemlje: neodgovorni poljoprivrednici iskrcali kubik plastičnih cijevi u grmlje

Na Dan planeta Zemlje smo na poziv jednog tinejdžera, člana Eko-odbora pulske Gimnazije, snimili  video u kojem se vidi kubik plastičnih cijevi bačenih u grmlje, javljaju iz Zelene Istre.

Upravo naši lokalni poljoprivrednici, koje u ovom trenutku toliko podržavamo i hvalimo, odgovorni su za ovaj ekocid koji se nalazi u blizini oranica na kojima uzgajaju povrće. Radi se o jednosezonskim plastičnim cijevima za navodnjavanje na polju.

Lokacija se nalazi na Fažanskoj cesti – na samom rubu Općine Fažana i Grada Pule.

Poljoprivrednici naime, kao i svi građani i tvrtke, imaju obavezu pravilno zbrinuti otpad. Cijena zbrinjavanja ove vrste otpada kod ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada košta 1,5 kn po kilogramu. Dakle, zbrinjavanje jednog kubika ovakvog materijala košta oko 300 kn! Građani će sanaciju ove lokacije iz proračuna morati platiti oko deset tisuća kuna.

Slučaj smo prijavili Gradu Puli te očekujemo reakciju nadležnih.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u  godini kad nas je zadesila ova strašna pandemija, kad nam se svijet okrenuo naglavačke, kad smo konačno shvatili koliko smo krhki i koliko ovisimo o ovoj planeti, prirodi, lokalnom uzgoju hrane, poprimio je poseban značaj no, izgleda da još uvijek nismo naučili lekciju. Apeliramo da neodgovorni poljoprivrednici koji se na ovaj način rješavaju otpada sami hitno saniraju lokacije, a građane pozivamo da bojkotiraju takve proizvođače. Lokacija je zabilježena i prijavljena i vrlo lako će komunalni redari i  novinari  saznati o kome se radi.

https://drive.google.com/file/d/1-L0wjtajVGtp9gUAjomjPoMziJl0Uj4h/view?usp=sharing

Za Zelenu Istru,

Irena Burba

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email