NEWS

Novouređeni dio porečke rive nominiran za godišnju nagradu hrvatskih arhitekata „Bernardo Bernardi“

riva 7
28.03.2021. 19:21; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Novouređeni dio porečke rive nominiran za godišnju nagradu hrvatskih arhitekata „Bernardo Bernardi“

Novouređeni dio porečke rive nominiran je za nagradu ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2020. godinu, priznanje koje se dodjeljuje u sklopu godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u prošloj godini. Ova se izložba odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a planirana je održati se u Vili Zagorje na Pantovčaku od 17. travnja do 2. svibnja 2021. godine.

Na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini pristiglo je ukupno 96 autorskih radova. Radove je valorizirao stručni žiri u sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko.

Novouređeni dio rive u Poreču rad je arhitekata Alana Kostrenčića, Darovana Tušeka, i Marije Pavlović, iz arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel iz Zagreba, a obuhvaća najširi dio gradske rive, od carinskoga gata do nekadašnje gradske kavane. Kako se opisuje u nominaciji, „cilj projekta bio je integrirati parter između obale i njenog zaleđa s ugostiteljskim objektima u jedinstvenu ambijentalnu i funkcionalnu cjelinu, što je s jedne strane postignuto ukidanjem paralelnog parkiranja uz prometnicu, uklanjanjem prodajnih kioska i srednje visokog zelenila, a s druge strane uspostavom permeabilnog pojasa razvijenih ploha klupa i zelenila s drvećem. Integracija djeluje i u širem kontekstu povijesne jezgre – povezivanjem s Cardom Maximusom preko smjerokaza u obliku aluminijskih podnih traka s ugraviranim imenima lokaliteta na koji upućuju. Tom simboličkom gestom prostor postaje povezni element u mentalnoj karti gradske jezgre Poreča. Iščišćen, uravnotežen i fluidan otvoreni prostor, koji omogućuje odvijanje raznovrsnih događaja, ujedno tvori i mikroambijente određene različitim postavom klupa, popločenjem i otocima s niskim zelenilom i stablima. Skladno kombiniranje različitih materijala čini prostor preko dana cjelovitim i homogenim, dok ga u večernjim satima dinamizira dodatni sloj u obliku dijagonalnih svjetlosnih linija. Funkcionalna i organizacijska čistost, bez prenaglašenih i nametljivih oblikovnih elemenata, dopušta da glavni fokus u percepciji prostora prijeđe na morski horizont i siluetu povijesne jezgre, a što ujedno predstavlja i najvažniju vrijednost ovog projekta“

Inače, projekt uređenja porečke rive na površini od 6000m2 obuhvatio rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje partera s urbanom opremom. Uređen je središnji obalni dio prostora, kolno-pješačka komunikacije od Narodnog trga do Lučke kapetanije i povijesno drvored uz južne gradske bedeme, uz povezivanje ovoga prostora s povijesnom jezgrom grada – Cardo Maximus, Ribarski trg i dr. Osnovne značajke su prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice koja onuda prolazi, sadnje 32 nova stabla te stotine sadnica autohtonog, mediteranskog bilja, postavljanje nove komunalne opreme poput klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, špina za vodu za građane, ali i kućne ljubimce, držača za bicikle, kanti, uklanjanje asfalta i popločenje rive te uređenje unificiranih punktova za brodare, uz postavljanje sve potrebne infrastrukture za održavanje različitih manifestacija.

Radovi su počeli tijekom prosinca 2019 i završeni su u lipnju prošle godine.  Investitor je Grad Poreč-Parenzo, projekt je vrijedan 26 milijuna kuna, a izvođač je bio ADRIAING iz Buja, dok je nadzor provodio Istra inženjering iz Poreča.

Uređenjem ovog dijela rive, dovršeno je uređenje južne obale porečkog poluotoka. Projekt uređenja cjelokupne gradske rive već je projektiran, ali je iz financijskih i praktičnih razloga odlučeno uređivati rivu dio po dio, ovisno o prioritetima. Tako je nakon uređenja gradske rive na potezu hotel Palazzo-carinski gat, na red došlo uređenje od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane.

Za nagradu Bernardo Bernardi nominirani su još Lukobran u Sutivanu (otok Brač), pristup i prezentacija utvrde Petrapilosa (Buzet) i postav izložbe „Ako tebe zaboravim… Holokaust u Hrvatskoj 1941-1945“. smješten na Francuskom izložbenom paviljonu na Zagrebačkom zboru.

Više na linku:

http://uha.hr/godisnja-izlozba-ostvarenja-hrvatskih-arhitektica-i-arhitekata-u-2020-godini-predstavljamo-nominacije-idobitnika-nagrade-za-zivotno-djelo/

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email