NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Novosti u komunalnom opremanju MO-a Veli Maj

2014-11-17_17h18_36
17.11.2014. 17:21; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Novosti u komunalnom opremanju MO-a Veli Maj

U Mjesnom odboru Veli Maj koji obuhvaća ovo naselje, ali i susjedni Mali Maj, Donje i Gornje Špadiće, naselja Vranići i Gulići, Materada, stancije Vodopija i Benuška, te Červar, u proteklih je nekoliko mjeseci napravljeno niz investicija u komunalno opremanje i poboljšanje kvalitete svakodnevice građana, doznajemo od predsjednika MO-a Valtera Parisa. Ovdje donosimo pregled nekih od učinjenih, te aktivnosti u MO-u planirane za sljedeće razdoblje.

Jedna od velikih investicija koja se trenutno odvija, važna za MO, ali i sve građane Poreča i šire, je rekonstrukcija dijela državne prometnice D75 Poreč-Novigrad točnije od skretanja za naselja Veli i Mali Maj do rotora Gornji Špadići. Radovi su počeli krajem rujna i bliže se kraju, a odvijaju se u dužini od 800 metara. Radovi obuhvaćaju izradu nove kolničke konstrukcije, nogostupa i infrastrukture. Time se još jednom pozivaju vozači i svi ostali sudionici u prometu na pojačani oprez obzirom da je na snazi privremena regulacija prometovanja kroz naselja Veli, Mali Maj i Materadu.

Ovim će se zahvatom kompletirati rekonstrukcija dionice državne ceste D75 kroz Poreč od rotora kod Stancije Vodopija do rotora kod trgovačkog centra Lacop, zahvata koji je ove godine pokrenuo investitor Hrvatske ceste. U sklopu zahvata izgrađen je i pred turističku sezonu pušten u promet novi rotor u Srednjim Špadićima, sa pet krakova – po jedan na državnu cestu prema Novigradu i Poreču, jedan za Donje Špadiće i dva za buduće prometnice prema naselju Veli Maj i školi na Finidi, a njegovom se izgradnjom poboljšala protočnost prometa i sigurnost svih sudionika.

Što se tiče prometnica, na području MO-a izgrađena je pristupna prometnica do budućeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever, koji će biti smješten u zaleđu obalnog pojasa, između naselja Červar i Materada i koji će se graditi u sklopu Projekta Poreč – Sustavi odvodnje i pročistača otpadnih voda. Izvedeni su i radovi na prometnicama – nasipavanje makadamskog puta u uvali Porto Busolo, nasipavanje puta do Stancije Benuška, nasipavanje pristupnog puta kod upojnog bunara u naselju Špadići, te nasipavanja makadamskih puteva oko naselja Vranići i Gulići. Osim toga, postavljeno je i nekoliko novih rasvjetnih u naselju Vranići, te naselju Saladinka, a također napravljena je nova odbojna ograda uz prometnicu u Beramskoj ulici u Vranićima.

Postavljena su i nova ogledala za sigurnost u prometu u naselju Špadići (kod trgovine Labelle), te u dogovoru s vlasnicima očišćene dvije zapuštene parcele kod skretanja za Medulinsku ulicu u Gulićima i kod područne škole Veli Maj.

Također, MO je sudjelovao u izradi projektne dokumentacije za izgradnju kompletne infrastrukture i prometnica u zoni Finida sjever (sada neizgrađeni dio između naselja Srednji Špadići i Finida), te izradi urbanističkih planova uređenja za naselje Mali Maj i dio naselja Veli Maj, za koje je idući tjedan najavljen početak javnih rasprava.

MO je sudjelovao u sanaciji sunčališta u na gradskim plažama na Materadi ispod bivšeg hotela Luna, a u tijeku je projektiranje druge faze uređenja plaže od hotela Laguna Materada do uvale Sveti Martin čija je izgradnja predviđena početkom iduće godine.

Govoreći o planovima u narednom razdoblju valja reći da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za uređenje rekreacijske zone Materada, dio iza navedene plaže, a Grad Poreč-Parenzo također priprema projektnu dokumentaciju za uređenje plaže na potezu od hotela Park (bivši Turist) prema hotelu Laguna Materada. Budući da Grad ima dobra iskustva s Fondom za razvoj turizma i Ministarstvom turizma, na čiji je lanjski natječaj kandidirao uređenje dviju gradskih plaža, ispod hotela Zagreb i između Gradskog kupališta i Brula, koje su već u funkciji, na isti natječaj planira kandidirati i uređenje ove plaže. Sve plaže, po uređenju, ostaju javnog karaktera, otvorene za sve građane.

U planu je u narednom periodu uređenje Lošinjske ulice u Špadićima, odnosno nogostupa i infrastrukture u istoj, za što je u tijeku izrada projektne dokumentacije. Početkom iduće godine u planu je i postavljanje montažnog rotora u Creskoj ulici (kod benzinske pumpe Croduxa) na koji će se spojiti prometnica koja će povezivati novoizgrađeni rotor Finida i Cresku ulicu.

U idućoj godini širenje plinovoda krenut će i prema ovom dijelu grada, u ulice Špadići i Materada, te Brionskoj, gdje će se u ovoj prvoj fazi postaviti glavne cijevi plinovoda čime će se stvoriti uvjeti za dalje širenje plinske mreže.

Posljednja, iako ne manje bitna informacija iz MO-a, je da ove školske godine, školski autobus koji prevozi učenike, svoje putnike „kupi“ u naseljima Vranići i Gulići, a ne na autobusnom stajalištu na glavnoj prometnici do kojeg su prije morali prelaziti uvijek frekventnu prometnicu.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email