NEWS

Novi izgled Peškere, godina je 2007.

18.03.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Novi izgled Peškere, godina je 2007.
914Picture106.jpg

Nova cesta i pješački prijelazi

Novina je što cesta koja dolazi od starog dijela grada, nakon parka Olge Ban, blago skreće i prateći liniju mora dolazi do novog rotora. Novina je da iz smjera ex "Školjke" turistički vlakić ima svoju novu stazu i okretište, tako da ne presjeca pješačke komunikacije. Novine su zeleni i pješački otoci, prije i nakon rotora, na cesti koja dolazi iz smjera Palestre do rotora, te koja od rotora uz parkiralište vodi k trgu Joakima Rakovca. Za pješake postavljana su 4 pješačka prijelaza ( zebre ).

Novi dio parka

Nakon prometnog uredjenja ovog križanja ( izgradnjom rotora ) hortikulturno uredjenje koje slijedi: proširuje park Olge Ban, u kojem će osim zelenila biti i odmorišta sa 10 novih klupa i pogledom na stari dio grada i more, a ne više na kolonu parkiranih automobila. Kroz novi dio parka bit će široka popločana pješačka komunikacija kako bi grupe turista pristigle turističkim vlakićem ili pješke mogle normalno bez slaloma izmedju parkiranih automobila i pretrčavanja ceste gdje u večernjim satima ( u špici sezone ) dokoni porečani kruže svojim automobilom tražeći nemoguće, mjesto za svoj auto.

Zelena površina ili sajam taština ?

Dio uvale Peškera, travnjak preko puta Žute kuće godinama je bio opravdano prozivan kao primjer nepostojanja ideje kako koristiti gradske površine, od štandova sa kič robom, autobus-kafića, vrtuljaka, luna parkova, živih jaslica, do klizališta. Svi ti "biznisi" punili su gradsku kasu, prezentirali "poduzetništvo" novokomponiranog slobodnog tržišta Hrvatske i Grada Poreča, a u stvarnosti odavali turistima, koji su sa sjevernog dijela porečkog priobalja, od hotela "Materada", kroz Špadiće, uz turistički kompleks "Pical", ulazili kroz "vremenoplov" industrijske ulice iz 50-tih godina ( klaonica, autoremont, stari željeznički kolodvor, tvornica za preradu ribe ) u "seosko sajmište" ili neokapitalistički " vašar taštine ". Virtualni zabavni centar , kiča i primitivizma, niskih strasti s imenom atrakcije, možda je prošlo vrijeme, nakon uredjenja Peškere ili još nije ?

Turistička metropola je pred dovršenjem jedne javne investicije koja nije pokriće za zadržavanjem postojećeg, već želi iskoračiti u budućnost. Tko radi taj i griješi, a onaj koji ne radi nema pravo ni na kritiku.

Bilješku s povodom i slikama priredio : R.V.Aleksić

P.S. U nedjelju je rotor i neslužbeno otvoren za promet, pa će do daljnjega promet Porečom biti djelomično normaliziran, osim dijela kod Gornjih Špadići, naravno.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email