NEWS
valfresco

Novi impulsi u inkluzivnoj nastavi kroz Erasmus+ projekt u TUŠ Antona Štifanića Poreč – Novi pristup u radu s učenicima s posebnim potrebama

IMG_0026
14.02.2020. 18:33; Učitavanja: 110; Početna / Lifestyle / Ostalo / Novi impulsi u inkluzivnoj nastavi kroz Erasmus+ projekt u TUŠ Antona Štifanića Poreč – Novi pristup u radu s učenicima s posebnim potrebama

Jedan od tri Erasmus+ projekta koje provodi Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč pod koordinacijom profesorice Tatjane Gulić Pisarević usmjeren je na usavršavanje vještina profesora u radu s učenicima s posebnim potrebama i nosi naziv „No Bounds in Learning“ odnosno „Učenje bez granica“. S obzirom da je broj učenika s posebnim potrebama i prilagodbom u nastavi općenito u porastu, naša škola uvidjela je potrebu za podizanjem kvalitete u nastavi s takvim učenicima, te je stoga s velikim entuzijazmom započela ovaj projekt.

Glavni cilj projekta je osnažiti vještine i znanja profesora u radu s učenicima s posebnim potrebama, odnosno kreiranje obrazovnih materijala koji će se koristiti u nastavi u skladu s individualnim posebnostima i karakteristikama takvih učenika.

U prosincu prošle godine u sklopu ovog projekta bili smo domaćin projektnom sastanku u Poreču na kojem je prisustvovalo 20 profesora iz 6 partnerskih škola: iz Portugala, Španjolske, Italije, Grčke, te iz dvije škole iz Turske. Tijekom odvijanja projektnog sastanka sudionici su pripremali nastavne materijale s naglaskom na razvoju odnosa s klijentima s ciljem što boljeg poslovanja. Sudjelovali su na predavanjima o radu asistenata u školama, te o profesionalnoj orijentaciji, te predstavljena im je međuinstitucionalna suradnja u radu s djecom s teškoćama. U tom segmentu posjetili smo Dnevni centar Veruda Pula, kao vodeću instituciju u Istri, a i šire, koja nije dio klasičnog obrazovnog sustava, a bavi se učenicima s teškoćama i pomaganjem djelatnicima u redovnom obrazovnom sustavu s takvom djecom. U sklopu Dnevnog centra Veruda Pula nalazi se Centar za asistivne tehnologije gdje su nam na dojmljiv i vrlo interesantan način prezentirane asistivne tehnologije koje postoje, te način rada s tih tehnologijama. Sudionici su također posjetili teretanu za osobe s invaliditetom u Poreču, jednu od najvećih u Istri, upoznali su se s ljepotama i znamenitostima našeg grada, posjetili su predivan porečki Advent, grad Vrsara, Rovinj i Pulu.

U sklopu ovog projekta sljedeći tjedan održat će se mobilnost u Turskoj u partnerskoj školi u Izmiru i u školi u Torbali. Troje profesora iz naše škole prisustvovat će radionicama tijekom kojih će pripremati nastavne materijale na temu profesionalnog razvoja, napretka u tehnologiji, razvijanja empatije između grupe i pojedinca, razvijanja metoda motivacije i shvaćanja obrazovanja na radnom mjestu. Nastavni će materijali biti naknadno implementirani u nastavu s učenicima s posebnim potrebama i evaluirani od strane profesora. Na taj način učenicima s teškoćama bit će olakšano učenje nastavnim materijalom koji je kvalitetnije prilagođen potrebama pojedinaca te će nastavnici biti potaknuti na usavršavanje i napredovanje u ovoj sferi svoga posla.

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof.mentor

Koordinatorica Erasmus+ projekata

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email