NEWS

NOVI FESTIVAL U SVETOM LOVREČU – SAN LJETNIH NOĆI

Kula Funtanela
04.07.2024. 13:06; ; Početna / Kultura / NOVI FESTIVAL U SVETOM LOVREČU – SAN LJETNIH NOĆI

U subotu 29. 06.2024, koncertom PorFil Orkestra u Gradskoj loži, otvoreno je prvo izdanje festivala San ljetnih noći u Svetom Lovreču. Orkestar PorFil, pod dirigentskom palicom Petra Matoševića, predstavio se izvodeći repertoar filmske glazbe. Mnogobrojna publika je tako imala prilike uživati u melodijama klasika poput La vita e’ bella (N. Piovani) i Fantoma iz opere (A. L. Webber) do popularnih tema iz ciklusa filmova Avengers i Igre prijestolja.

Podsjetimo, PorFil orkestar djeluje od 2022. godine, a samo ime amalgam je dvaju pojmova koji ga opisuje: Por je od Poreč, gdje orkestar ima sjedište, a Fil jer je sastav filharmonijski. Okuplja glazbenike mlađe generacije koji dolaze iz svih krajeva istarskog poluotoka. Unatoč svojoj kratkoj povijesti, orkestar se ponosi brojnim koncertima u Poreču, Novigradu, Šišanu, Umagu, Vrsaru i Svetom Lovreču te surađuje s brojnim zborovima. Orkestar je pokrenula profesorica Sanja Pančevski koja je ujedno i bila prva voditeljica orkestra, a od početka 2024. dirigentsku palicu preuzima Petar Matošević.

A sad nekoliko riječi o festivalu San ljetnih noći te njegovom programu. Ova nova glazbena manifestacija sastoji se od 7 večeri koje će se održati na 5 lokacija diljem starogradske jezgre Svetog Lovreča zaključno s koncertom Istarskog komornog orkestra povodom obilježavanja zaštitnika Općine –  Svetog Lovre (Lovrečeva) – u petak 09.08. Cilj ovog festivala je valorizirati zapostavljene glazbene forme, te dati im nov i jači značaj.

Sljedeća glazbena večer na rasporedu je utorak 09.07. kada će s početkom u 20.30 h, na trgu Funtanela, predavač Petar Matošević održati zanimljivo predavanje pod nazivom „Zašto slušati glazbu“.

Slušatelji će imati jedinstvenu priliku istražiti i doživjeti odnos prema glazbi te način na koji profesionalni dirigent s međunarodnom karijerom koncipira i interpretira glazbu. Isto tako, bit će riječi i o stanovitim mitovima i klišejima koji okružuju klasičnu glazbu u očima i ušima slušatelja.

U ostatku festivala sve zainteresirane očekuju sljedeće glazbene poslastice:

  • 16.07., utorak, galerija „Placa“, 20:30 – Mlade nade – Eva Palman (flauta) i Mihael Uljanić (saksofon), klavirska pratnja Karla Šain i Slađana Aćimović.
  • 24.07., srijeda, trg Placa, 21:00 – Spakkazuck
  • 30.07., utorak, galerija „Placa“, 20:30 – Trio Prima vista – Milica Tomić (flauta), Petar Matošević (saksofon) i Slađana Aćimović (klavir)
  • 06.08., utorak, galerija „Placa“, 21:00 – Leonard Medica Gregorič, gitara
  • 09.08., petak, bazilika sv. Martina, 21:00 – Istarski komorni orkestar

 

Dodajmo i kako su sva glazbena događanja besplatna za sve posjetitelje.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email