Ljeto u Funtani

Nove nade  za „ divlje“ kamperiste

Ilegalni kamperi2
02.12.2021. 12:27; ; Početna / Gospodarstvo / Nove nade  za „ divlje“ kamperiste

Kampiranje van kampova je zabranjeno i kažnjivo u Hrvatskoj  no neke mediteranske destinacije pokušavaju kroz promijene zakona uskladiti sve veću potražnju kamperista i ponuditi im rješenja kako bi postale atraktivnije u privlačenju kamperista, piše Jerko Sladoljev, Top Camping.

Prema pisanju CCA Journala ( Camping – caravaning) vladinom odlukom u Portugalu će se  „divlje kampiranje“ tolerirati  48 sati na dosta mjesta, ali ne u posebnim zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi ili  obala. Ova mjera je donesena kako bi se uvelo malo više reda u sve češće kršenje zakonskih zabrana divljeg kampiranja ali i animiralo kamperiste da u što većem broju  posjete Portugal.

Službeno, divlje kampiranje je u Portugalu odavno zabranjeno iako se često toleriralo u mnogim područjima. Na kraju je divlje kampiranje potpuno izmaklo kontroli do te mjere da je u ljeto 2021. godine pronađeno 600 kamp prikolica parkiranih na mjestima gdje nisu smjeli prenoćiti.

Novi propisi bolji su za kamperiste.

Kamperisti mogu boraviti 48 sati u bilo kojoj općini pod uvjetom da ne postoji lokalni zakon koji zabranjuje ovu praksu. Još nije jasno kako u Portugalu  lokalne vlasti odlučuju o dopuštenoj duljini boravka i provode te nove propise?.

Međutim, kampiranje preko noći apsolutno je zabranjeno u prirodnim rezervatima ili zaštićenim područjima  osim ako se ne obavlja  u odgovarajućem kampu.

Vlada će uspostaviti sustav za lociranje mobilnih kućica (putem georeferenciranja), gdje će se vlasnici mobilnih kućica morati unaprijed prijaviti kako bi bili locirani i znali borave li u istoj općini dulje od 48 sati.

Print Friendly, PDF & Email