NEWS
Ljekarna

Nove mjere za kafiće, restorane, teretane, škole stranih jezika i casina – Na terasama ne smije biti stolica, nema glazbe

20210209_112123
12.02.2021. 12:55; ; Početna / Novosti / Nove mjere za kafiće, restorane, teretane, škole stranih jezika i casina – Na terasama ne smije biti stolica, nema glazbe

O detaljima mjera danas se govorilo na presici Nacionalnog stožera. Index.hr donosi kratki pregeld mjera koje bi trebale početi vrijediti od ponedjeljka

“Razmišljamo i imamo sliku onih mjera koje se dodatno mogu relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Znamo da ćemo vrlo pozorno pratiti sve ono što se događa, pogotovo vezano za nove varijante virusa”, rekao je Božinović i dodao kako postupno balansiraju.

Četiri kategorije se popuštaju.

Mjere za kafića i restorane

Prva je isporuke hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata. Izrađen je precizni epidemiološki okvir. Oni koji preuzimaju hranu ili piće se ne smiju zadržavati, nije dozvoljen ulazak u objekt. Razmak mora biti 2 metra, maske su obavezne. Ne smije se puštati glazba, terase treba maknuti, onemogućiti korištenje stolica. Treba istaknuti pravila na ulazu u objekt.

Mjere za teretane

Važno je voditi računa o broju korisnika, može biti jedna osoba na 20 kvadrata. Vodi se briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava se mora dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika. Maske pri dolasku i registraciji.

Mjere za škole stranih jezika i dječje igraonice

Ograničiti grupe, korištenje maski, predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i mjeriti temperaturu, polaznicima isto. 

U dječjim igraonicama potrebno je ograničiti broj – jedno dijete na 7 kvadrata. Maske za lice i dezinfekcija sprava, mjerenje temperature prije ulaska u objekt. Evidencija korisnika. 

Mjere za kladionice i casina

Kladionice – maske su obavezne, razmak od 2 metra.

Automat-klubovi – jedan korisnik na 7 kvadrata. Držanje razmaka od dva metra, ako postoje sjedeća mjesta, razmak mora biti 1.5 metara, a između stolova 3 metra. Ugostiteljski dio mora biti zatvoren, on nije dozvoljen.

Na pitanje zašto automat-klubovi smiju raditi Božinović je rekao da se ide redom.

Zašto ne rade dvorane?

Na pitanje zašto automat-klubovi i igraonice smiju raditi, a dvorane ne, Božinović je odgovorio

“Donosimo prije svega mjere koje su u korist djece. Osnovno je zdravlje, a prednost ćemo dati djeci, školama i igraonicama jer njima je teško objasniti zašto ovako živimo”, rekao je Božinović.

“Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve opustilo vratili bi se brzo velikom broju oboljelih”, rekao je Kaić.

“Kad govorimo o dvoranama to su velikim djelom školske dvorane, mi smo pustili nastavu i gleda se da se djeca što manje miješaju u istom objektu. Pokušavamo sve da se djeca ne druže i onda bi otvorili dvorane unutar tih škola i onda bi sve ovo palo u vodu. Oni nisu podijeljeni u grupe za sport kao što su podijeljeni za razrede, došlo bi do većeg miješanja između njih a onda je povećana i mogućnost širenja virusa”, pojasnio je dodatno Božinović.

Istarski stožer traži druge mjere. Hoće li županijski stožer moći odlučivati?

Što se tiče njih, mi smo dnevno u kontaktu. Oni imaju najpovoljniju situaciju i skuladno odluci oni mogu donositi odluke koje su stože od onoga na nacionalnoj razini. Imali su neke druge prijedloga, ali nakon ovih odluka nemaju neke posebne mjere koje bi htjeli ublažiti. Sa svima je komunikacija stalna, rekao je Božinović.

Print Friendly, PDF & Email