NEWS

Nove mjere vlade: Otpisi i odgode poreza za tvrtke, naknade za radnike 4000 kuna

plenkovic
foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
01.04.2020. 21:39; ; Početna / Gospodarstvo / Nove mjere vlade: Otpisi i odgode poreza za tvrtke, naknade za radnike 4000 kuna

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković danas je predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa. R.I. index.hr

“Riječ je o suzbijanju krize zbog koronavirusa, najveće krize kakvu svijet pamti posljednjih godina. Za nas je ovo najveća kriza od Domovinskog rata”, kazao je Plenković.

“Rekao sam da smo u ratu protiv korone i panike, napada na naša radna mjesta. Situacija je teška i zahtjevna i nitko ne može procijeniti koliko će ovo trajati. Utjecala je na promjenu naših života preko noći i znam da nikome nije lako”, dodao je Plenković.

“Izbor koji je bio pred nama je – spašavanje života i odustajanje od našeg načina života do sada. Mi imamo jasan odabir, a to je da spašavamo živote. Kada gledam koliko smo zrelo pristupili u smislu dinamike i praćenja epidemije, pravodobne pripreme i reagiranja na pravi način, možemo reći da smo reagirali učinkovito, brzo i da za sada držimo pod kontrolom dinamiku i brzinu zaraze”, rekao je premijer.

“Ništa nam nije važnije od zdravlja i moramo pokazati odgovornost i solidarnost i snagu”, dodao je.

Dodao je da apelira na sve da budu strpljivi i da pruže povjerenje svima koji se trude da smanje rizik zaraze.

“Već više od 65.000 poduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je važan jer su prve procjene razmjera veće od one iz 2008.”, rekao je.

Nove mjere – odgode i otpis plaćanja poreza

“Mi smo stoga odlučili izaći s još jednim paketom mjera, premda znamo da smo dosad učinili sve da budemo otporniji na vanjske šokove i krize”, rekao je Plenković.

1. mjera – “Odlučili smo sada, kao vlada, čvrsto stati iza radnika. Potpora koja se već koristi za 400.000 ljudi da se podigne na 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom”, otkrio je Plenković. “Ta mjera se koristi samo ako poslodavci zadržavaju radnike”, rekao je.

2.mjera – Tvrtke koje imaju pad prihoda viši od pedeset posto bit će u potpunosti, od travnja do lipnja, oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. Tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto dobit će odgodu plaćanja tih davanja i mogućnost da ih otplaćuju na 24 mjeseca bez kamata. Tvrtke koje imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna bit će oslobođene ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda.

Odgoda plaćanja PDV-a

3. mjera – PDV će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdanom računu. “To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a”, rekao je.

“Idemo s onim što smo već za male imali ranije, sada ovu mjeru imamo za sve. To ne znači da oslobađamo obveze plaćanja PDV-a. Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se plaćanje naknade Fini za njihovu objavu”, kazao je Plenković.

Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni za funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda.

4.mjera – Javni naručitelji će nabavljati najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske prozvodnje ili prerade. Izvanrednom mjerom otkupit će se svi viškovi mlijeka kod domaćih mljekara.

Promjene u turizmu

Najavio je promjenu niza zakona u turizmu. “Sve probleme će lakše prebroditi”, rekao je Plenković.

 

Napomenuo je kako se ove mjere donose na rok od tri mjeseca. “Nakon toga ćemo pripremati nove mjere s obzirom na razvoj krize. Ne znamo kada će sve završiti”, rekao je Plenković.

“Mi ćemo u tri mjeseca pred nama ići postupno. Prvi izvori financiranja bit će u dogovoru s HNB-om. Država, Ministarstvo financija, otkupljivat ćemo sredstva i kredite. Razgovaramo o mogućnosti angažmana mirovinskih fondova, međunarodnim institucijama, Svjetskom bankom… Svi su svjesni da institucije moraju reagirati na vrijeme. Mi smo država na putu u eurozonu. Ta činjenica je važna. Bilo bi nam puno bolje da imamo na raspolaganju mehanizme eurozone, da izdajemo obveznice koje kupuje Europska središnja banka. Likvidnost je novac, to je šira rasprava. U turizmu je situacija kritična, ako nema kretanja, nema ni turizma. Ne bih spekulirao o efektima, turistički djelatnici dovoljno jasno izražavaju refleksiju realne situacije”, rekao je Plenković.

Što se tiče ukupnog efekta mjera, to će biti sigurno više od 30 milijardi kuna, rekao je Plenković. 

Pregovori sa sindikatima i plaće za iduća tri mjeseca

“Rezovi troškova će biti ozbiljni i veliki. Ožujak ćemo tretirati kao uvod. Pravi rezovi krenut će s plaćama u svibnju, a tu temu ćemo raspraviti sa sindikatima”, rekao je Plenković.

“Većina parafiskalnih davanja su tu da bi se osigurale neke aktivnosti. Pola ide na građane, pola na poduzetnike. Namjera je da se ide u smanjivanje. To je bila mirnodopska reforma. To je vrlo osjetljiva materija, ne želimo rezati preko noći. Uzet ćemo razdoblje koje je pred nama da uđemo u temeljitu analizu. Ukidati nešto na tri mjeseca je besmisleno. U svim okolnostima, mirovine nećemo dirati, to ne dolazi u obzir”, objašnjava Plenković.

“Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove”, kazao je Plenković.

“Da nema javnog sektora, danas ne bi mogli biti zahvalni medicinskim sestrama i liječnicima koji se bore za naš život. Moramo naći sredstva. Kao odgovorna vlada moramo činiti ono što i do sada – biti odgovorni prema našim građanima”, istaknuo je.

Plenković prekjučer najavio novi paket mjera

Premijer Plenković je novi paket mjera najavio prije dva dana, rekavši kako će paket biti sveobuhvatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora.

Tada je izvijestio da se na drugomu paketu mjera za gospodarstvo radi i da bi trebao biti spreman za ovotjednu sjednicu vlade.

Travanjski paket mjera po njegovim riječima bit će sveobuhvatan i robustan te “i dalje ići na zaštitu gospodarstvenika, radnika, zaštitu privatnoga sektora, a imat će i cjelovitu poruku onoga što možemo očekivati u gospodarskom i socijalnom smislu u mjesecima koji su pred nama”.

“Kada se taj paket u cijelosti kompletira, kada se usuglasimo prvo na razini vlade, a potom i kroz proces konzultacija, mi ćemo ga onda prezentirati javnosti do kraja ovoga tjedna”, najavio je premijer.

Kaže da je njegova vlada s prvim paketom mjera reagirala vrlo brzo

Ocijenio je da je vlada, što se tiče gospodarskih mjera, reagirala promptno.

Prvi paket mjera, kazao je, išao je u ožujku, “mjesecu koji ćemo vjerojatno dugo pamtiti i u političkom pogledu, ekonomskom pogledu, nažalost i u pogledu potresa u Zagrebu koji je poprilično preokrenuo sve što je vlada planirala i radila.”

“Vlada je reagirala vrlo brzo, mnoge od tih mjera već su u provedbi i imaju vrlo dobar odjek na one na koje se odnose”, rekao je premijer.

R.I. index.hr

Print Friendly, PDF & Email