VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

NOVA PRAVILA ZA RAZVRSTAVANJE OTPADA Smeće će se morati sortirati i bacati u šest vrsta kontejnera

23.08.2013. 13:43; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / NOVA PRAVILA ZA RAZVRSTAVANJE OTPADA Smeće će se morati sortirati i bacati u šest vrsta kontejnera

Otkako je stupio na snagu zakon, sve je bliži rok do kojeg se mora promijeniti sistem bacanja smeća. Problem je u Zagrebu jer nema dovoljno zelenih površina za kontejnere.

Plastika, papir, ostaci hrane, staklo, baterije, lijekovi kojima je prošao rok trajanja ili, pak, zauljena tkanina ili karton ne bacaju se u kantu za smeće, obično smještene negdje u kuhinji. Sve se sortira i iznosi. Po gradu su postavljeni posebni kontejneri za svaku vrstu otpada. Upotrijebljene baterije vraćaju se u prodavaonice, gdje su postavljene kutije za tu svrhu.

Lijekovi čiji je rok trajanja istekao odnose se u ljekarnu. Tako još od 1987. sa smećem postupaju Austrijanci, koji recikliraju i kompostiraju 70 posto otpada, pri čemu su u europskom vrhu. Savjesni i disciplinirani Nijemci, pak, ovih dana zahtijevaju od vlasti da im se postave kontejneri za – četkice za zube!? Ne znaju bi li ih bacili u sivu vreću za ostali otpad ili u žutu za plastiku.

U Hrvatskoj je 23. srpnja stupio na snagu Zakon o gospodarenju otpadom. Cilj mu je da se do 2018. sva smetlišta zatvore. Do 2015. svaki će grad i općina morati uvesti strogu selekciju otpada, ali će ga morati razvrstavati i sami građani, tvrtke i javne ustanove. U nekim se dijelovima zemlje kontejneri već počinju postavljati….

CIJELI ČLANAK

Autor: Sergej Trajković, jutarnji.hr

Print Friendly, PDF & Email