NEWS

NOGOMET ILI ŽENE? (by ZZZ)

zzz
20.07.2014. 00:31; ; Početna / Kolumne ZZZ / ZZZ / NOGOMET ILI ŽENE? (by ZZZ)

Završilo je još jedno Svjetsko nogometno prvenstvno. Međutim, pobjednici Svjetskog prvenstva nisu niti nogometaši Njemačke, niti izbornik Njemačke, čak niti nogometaši i izbornici generalno. Pobjednici su žene. Ako se samo malo detaljnije pozabavimo svjetskim i europskim nogometnim prvenstvima unatrag 5 – 10 godina, primijetiti ćemo da se žene sve češće pojavljuju kako na tribinama, tako i u televizijskim prijenosima utakmica, reklamama vezanima uz sve što se veže uz nogomet.

Ja se ne mogu sjetiti točnog trenutka kada su žene postale fokus nogometnih prvenstava, jednostavno, kao da se to dogodilo samo od sebe.

Upravo ono čega su se sve žene užasavale, a to je vidjeti svog životnog partnera sa pivom u ruci pred TV-om kako gleda utakmicu, sada su žene prihvatile kao nešto što je i njima postala “najvažnija sporedna stvar na svijetu”.

Na reklamama za jednu od rijetkih stvari koje muškarca čini onim što jest, a to je pivo, odjednom se pojavljuju žene. Na tribinama, dakle onom dijelu navijanja koji je oduvijek bio rezerviran za dokazivanje muškosti, sada se pojavljuju žene. TV prijenosi, umjesto fokusa na nogometne majstroije, sada se fokusiraju na žene.

Jedina stvar oko koje muškarci ne pristaju na kompromise, a to je nogomet, odjednom je postala stvar koju su žene kompromisno prihvatile, i to na način da se zajedno sa muškarcima uključe u praćenje nogometa.

Ako su muškarci prije bili pravi papučari, jer su često u tjednu prije velikih utakmica prali suđe, usisavali, prali prozore, samo da mogu sa muškim društvom otići na utakmicu, sada su postali još veći papučari, jer na utakmice, umjesto muškog društva, vode – svoje žene.

Netko će reći da je uključivanje žena u nogometnu mašineriju rezultat želje za većom prodajom piva, dresova, ulaznica, obzirom da je ženska populacija očito tržišni segment koji nogometnim marketinškim stručnjacima ranije nije bio interesantan, a sada se ipak pokazuje kao odličan izvor još bolje prodaje.

No, sada više nije bitno tko je koga iskoristio, odnosno jesu li muškarci koji vode marketing velikih klubova iskoristili žensku populaciju za povećanje prodaje ili su žene iskoristile nogometni svijet kako bi preuzele gotovo potpunu kontrolu nad muškarcima. Bitno je da nogomet više nikada neće biti isti.

Umjesto krvavih arkada gledati ćemo našminkane ljepotice, umjesto snimki sjajnih driblinga gledati ćemo zavodljive pokrete žena na stadionima, umjesto pomalo nezrelih zagrljaja nogometaša nakon osvajanja prvenstva, gledati ćemo kako nogometaši trče u zagrljaj svojim ženama.

Jednako tako, dok su svi mediji ranije kao udarne vijesti plasirali vrtoglave cifre za prelazak nogometaša iz jednog kluba u drugi, i to nakon dobrih igara na svjetskom prvenstvu, ove godine jedna od udarnih vijesti bila je marka sredstava za održavanje kose koju koriste belgijske navijačice. Halooo????

Kada je nogomet polako dostigao granicu svojih sposobnosti, kada je nogometna mašinerija dostigla zarade koje su postale konstantne, kada su tribine postale dosadne, tada se netko sjetio, smišljeno ili ne, uključiti žene u priču o nogometu. Čini se da su pripadnice ljepšg spola to jedva dočekale.

I sve je postalo još zanimljivije, još dinamičnije i još – ljepše. Čini se da svijet više ne pokreće niti novac, niti nogomet. Već žene.

Nakon nogometa, više nema bastiona koji je bio rezerviran samo za muškarce. Ponekad je tako i bolje. Gospodarstvo i politika odavno su tome svjedoci.

zzlevak

Print Friendly, PDF & Email