NEWS
VALFRESCO S-170422

Njemačka uvela 3G pravilo, razmišlja o praćenju stope hospitalizacije umjesto stope incidencije

12358_0
26.08.2021. 09:39; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Njemačka uvela 3G pravilo, razmišlja o praćenju stope hospitalizacije umjesto stope incidencije

Njemačka je ovog tjedna uvela tzv. pravilo 3G, kojim definira da pristup određenim javnim uslugama i djelatnostima imaju samo osobe koje su ili cijepljene protiv Covida-19, ili su preboljele bolest i imaju važeću potvrdu ili su testirane sa važećom potvrdom.

Prema dogovoru savezne države i pokrajina, 3G pravilo je uvedeno u svim javnim ustanovama, kinima, kazalištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak, poput frizera ili pedikera.

Lokalne zajednice se mogu izuzeti iz tih prvila ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35.
Obveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prijevozu ostaje na snazi za sve bez obzira na to radi li se o cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus ili negativno testiranima.

Dodatno, u Njemačkoj se sve više razgovara o promjeni ključnog kriterija za donošenje mjera protiv širenja pandemija. Naime, sve je više zagovornika toga da praćenje incidencije u situaciji stalnog rasta populacije koja je cijepljena više jednostavno nije relevantna za donošenje mjera, već bi se po njima trebala pratiti hospitalizacija pacijenata oboljelih od Covida-19, odnosno stopa hospitalizacije.

Donošenje takve mjere najavio je u ponedjeljak u medijskom istupu i njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Print Friendly, PDF & Email