NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Niz vijećničkih pitanja, ali bez odgovora, o prometu …

17.05.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Niz vijećničkih pitanja, ali bez odgovora, o prometu …
529Kodan.jpg

POREČ – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavljen je novi niz vijećničkih pitanja, od kojih su mnoga ostala bez odgovora. Dvoje vijećnika negodovalo je zbog autotrke organizirane u gradu, ali i zato što se veliko gradsko parkiralište često dijelom ili potpuno zatvara zbog različitih manifestacija.

Gradonačelnik Edi Štifanić je odgovorio da će se takve priredbe i dalje događati, jer za Poreč znače promociju, a i življu turističku aktivnost u predsezoni. Snježana Mekota moći će građanima koji su joj se došli žaliti što im zatvaranjem velikog parkirališta za druge manifestacije Usluga onemogućava parkiranje, za koje su već kupili godišnje kartice, reći samo da će tako biti i ubuduće. Zatražila je da se objave imena kontakt-policajaca, brojevi njihovih telefona i područja rada koja pokrivaju, da bi građani znali kome se obratiti. Odgovor će valjda dobiti na sljedećem Vijeću.

Vijećnik Azeglio Picco upozorio je da su talijanske inačice natpisa na zgradi gradske uprave netočne, a tajnik Danilo Sredanović je odgovorio da su od Vijeća talijanske nacionalne zajednice tražili da ih usporedi s drugima u Istarskoj županiji i predloži eventualne promjene. Na pitanje je li gradska uprava dala nalog za uklanjanje objekata sa zelene površine u Novom naselju, za koje je komunalno redarstvo utvrdilo da su nelegalno postavljeni, vijećnica Anđelka Rakovac dobit će pisani odgovor.

 

Na pitanje iste vijećnice radi li tko u gradskoj upravi na realizaciji studije alternativnog prometa, komunalni pročelnik Milan Laković kratko je odgovorio da za to u proračunu nisu predviđena sredstva.

Ni vijećnik Graziano Musizza nije se »usrećio« odgovorom pročelnika Lakovića, a ni gradonačelnika Edija Štifanića na konstataciju da nikada u gradu nije bio ovakav prometni kaos. Musizza je dao primjer nelegalnog parkiranja uz tržnicu, parkiranja u Kandlerovoj ulici, ali i istaknuo činjenicu da primjerice u Ulici I. M. Ronjgova stanovnici nerijetko nemaju mjesta za parkiranje svojih automobila jer su parkiralište zauzeli turisti koji borave u apartmanima ili jedan njegov dio služi kao gradilište. Laković je na to rekao da je način korištenja parkirališnih mjesta jasno propisan, a ostalo ovisi o kulturi vozača, dok je gradonačelnik dodao da jedino represija može uvesti reda u promet. Nije rekao kako to i provesti.

Vijećnik Jusuf Šehanović ponovno je pokušao aktualizirati problem donošenja Detaljnog plana uređenja zone Instituta, škole i Veleučilišta. »Provedena je prethodna rasprava o Planu i jasno se vidi da prijedlog ne uvažava interes srednje škole i Veleučilišta, nego samo Instituta, a Grad bi morao za sve tri ustanove osigurati uvjete rada. Bojim se da ćemo morati 260 studenata mediteranske kulture i vinarstva izmjestiti iz Istre«, rekao je Šehanović. Član Poglavarstva zadužen za prostorno uređenje Edo Kos na to je rekao da je »najveći problem odnos ljudi iz Instituta, škole i Veleučilišta. Što vi dogovorite, bit će sigurno potvrđeno, ali Grad ne može riješiti vaše odnose«. Šehanović je odgovorio da DPU treba riješiti postojeće probleme, odnosi među trima ustanovama nisu dobri jer ravnatelj Instituta ignorira ostale, a DPU bi trebao odražavati interese Grada.

Predsjednik Vijeća Eđidio Kodan na to je samo dodao da Plan ne donosi Institut kao izrađivač, nego Vijeće. Previsoka cijena zakupa prostora u još neizgrađenom Obrtničkom domu, istaknuta u natječaju, zabrinula je porečke obrtnike pa je vijećnika Marka Gudeljevića zanimalo je li Grad sudjelovao u izradi uvjeta natječaja i zašto su cijene tako visoke. Gradonačelnik je rekao da su dva člana Nadzornog odbora Doma koji predstavljaju interese Grada sudjelovali u izradi natječaja. Na njega se nije nitko javio pa će na ponovljenom natječaju cijene vjerojatno biti snižene. Gudeljević će morati razočarati obrtnike u starom gradu koji su se bili voljni uključiti u Komisiju za promet u povijesnoj jezgri, jer je gradonačelnik rekao da je ona već formirana.

Zbog računa koje su obrtnici dobili od Usluge i za razdoblje kada nisu radili morat će se žaliti toj tvrtki, a ne Gradu, rekao je Gudeljeviću Kodan.

Vijećnica Sonja Vojinović upozorila je da na izlazu s Istarskog ipsilona iz pravca Buja nije obilježen smjer prema Baderni, a njen stranački kolega Nino Basanić sugerirao je predsjedniku Vijeća izradu godišnjeg plana tema.

Kodan je pozvao vijećnike da tajniku Sredanoviću dostave popis tema o kojima misle da bi bilo važno raspravljati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email