NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Nisu sva porečka djeca bila zadovoljna poklonima Djeda Mraza

GO03499031
05.01.2018. 19:32; Učitavanja: 866; Početna / Novosti / Nisu sva porečka djeca bila zadovoljna poklonima Djeda Mraza

Porečka bajka popularna je manifestacija koja se uoči Božića održava zadnjih dvadesetak godina i tijekom koje je i prije dva tjedna Grad Poreč darivao s poklon paketićima ukupno 1.410 mališana u dobi od navršene treće godine života do polaznika četvrtog razreda osnovne škole. Prije se to održavalo u sportskoj dvorani Veli Jože, a posljednjih godina program je preseljen u manji i prikladniji prostor Vile Polesini u starom gradu, gdje se za svaku grupu djece odigrala predstava u izvedbi Teatra Naranča, nakon koje bi stigao Djed Mraz i dijelio poklon paketiće. No, ovoga puta nisu svi bili zadovoljni sadržajem tih paketića.

Što da curica radi s kamionom?

Medijima je pismo poslala grupa roditelja čija djeca polaze Dječji vrtić Radost, u kojem su izrazili nezadovoljstvo ovogodišnjim poklon paketićima.

– Djeca uzrasta od četiri i pet godina dobili su poklon paket s jeftinom loptom, nekakvom mini magnetnom pločom loše kvalitete i plastičnim kamionom koji liči na vatrogasno vozilo s plastičnim kockama unutar njega, napisala je nezadovoljna majka.

Naglasila je da su i muška i ženska djeca dobila iste poklone te da su djevojčice razočarane. Pita ova Porečanka što će curica s kamionom. I prošle godine, podsjeća, dobili su istu loptu i plastične kocke za slaganje, samo što su bile u nekom kovčegu, pa je to moglo proći. U pismu piše da su i dječaci bili nezadovoljni, jer to nije poklon primjeren njihovom uzrastu. „Baby velike kocke dati petogodišnjaku – pa gdje to ima? Okolne općine imale su puno bolje i kvalitetnije poklone. Pa tko je u Gradu Poreču zadužen za biranje tih poklona? Kako ih nije sram tako nešto odabrati već velikoj djeci? Kako bi bilo da iduće godine svi dobiju neki set za šminkanje? Užas, sramota“, piše čitateljica i dodaje da je bolje da su poklonili svakom bombone i čokoladu koje će rado pojesti, nego paket s nekvalitetnim glupostima koji izgleda moćno i veliko.

Poslali smo upit gradskoj upravi i zatražili obrazloženje zašto su odabrani upravo ovakvi pokloni, i to identični i za curice i dečke. U Gradu Poreču rekli su kako su i ove godine organizirali vrlo uspješnu i posjećenu manifestaciju Advent Poreč, čiji je dio i Porečka bajka. Glasnogovornica Ajna Temimović navela je da su naišli na odobravanje roditelja s preseljenjem u Vilu Polesini.

Ukidanje rodno različitih poklona

Pojasnila je da se tijekom dvadesetak godina darivanja, prema preporuci stručnjaka, sadržaj poklon paketića svake godine sastojao od tri dijela: društvene igre ili igračke koju dijete može igrati s prijateljima, igračke koja potiče na kretanje i bavljenje sportskim aktivnostima, te osobne igračke tj. one s kojim se može samo igrati. U proteklom razdoblju najčešće su to bile puzle, lopte, badminton set, društvene igre, kocke, magnetne ploče i slično. Osnovni uvjet kojem je svaki poklon paketić morao udovoljavati jest da su prikladni po dobi.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE

Print Friendly, PDF & Email