NEWS

Ni cigla nije uklonjena s bespravnog pansiona

29.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Ni cigla nije uklonjena s bespravnog pansiona
186GO263032.jpg

Nezavisni vijećnik Graziano Musizza svojim je pitanjem na aktualnom satu potaknuo raspravu o iznimno važnom problemu bespravne gradnje koji ozbiljno narušava susjedske odnose i uništava kvalitetu života. Član poglavarstva zadužen za prostorno uređenje Edo Kos obećao je u dva mjeseca napraviti i vijećnicima predočiti »štihprobu« bespravne gradnje u Ulici Rajka Stipe i okolnim manjim ulicama.
– Prvi sam gradio kuću 1972. godine u sadašnjoj Ulici Ivana Matetića Ronjgova. Građene su kuće u nizu i javno parkiralište s 12 parkiranih mjesta za naše potrebe, ali već dugo ni ljeti ni zimi nemam mjesto za parkiranje svog auta. Napravio sam kuću točno prema projektu, sada mi je u susjedstvu agencija i pansion s 12 apartmana. Naravno da nema mjesta za svih, ali ako moram platiti svoje mjesto, ja ću to učiniti. Samo mi kažite kako ćete riješiti taj problem, rekao je Musizza.
Gradonačelnik Edi Štifanić kao osnovni problem naveo je činjenicu da svake godine broj automobila u Poreču raste 10 posto i da na javnim parkiralištima vrijedi jedino moguće pravilo – tko prvi dođe, mjesto je njegovo.
Vijećnica Snježana Mekota rekla je da postoji gradska odluka o tome da vlasnici apartmana moraju osigurati parkiranje na vlastitim parcelama, te da je kuća na uglu ulica Rajka Stipe i Matetića Ronjgova bespravna i još uzima i parkirališna mjesta.
– Možemo napraviti analizu bespravne gradnje po svakoj ulici ako to hoćete. Ali prije nego što to pokrenemo, morate znati da je malo kuća u gradu napravljeno u skladu s građevinskim dozvolama. Moramo se dogovoriti što ćemo nakon predočenja izvještaja. Hoćemo li rušiti zidove izgrađene na gradskom zemljištu? Na primjer, ni prema prijedlogu novog DPU-a Novog naselja neće moći biti legalizirano sve što je tamo izgrađeno. A moramo znati i da je u gradu registrirano 19.700 motornih vozila, rekao je Kos.
Pročelnik gradskog odjela za prostorno uređenje Damir Hrvatin naglasio je da prostorni plan grada nalaže da se na vlastitoj
parceli mora predvidjeti jedno parkirno mjesto po stambenoj jedinici, a da obiteljska kuća ne može imati više od pet stambenih jedinica. Postoji pravomoćno rješenje o rušenju i vraćanju u prvobitno stanje te zgrade na uglu Matetićeve i Rajka Stipe. Može li s vijeća ići dopis Ministarstvu da se rješenje izvrši, pitala je Mekota. Predsjednik vijeća Eđido Kodan odlučio je da se izvještaj o bespravnoj gradnji u tom dijelu grada predstavi vijećnicima kroz dva mjeseca.

S.Matejčić, Glas Istre

Inspekciji trebalo dvije godine da donese rješenje

Tijekom rasprave o bespravno izgrađenoj kući s apartmanima Zvonimira Medvedovića, na uglu ulica Rajka Stipe i Ivana Matetića Ronjgova, Damir Hrvatin spomenuo je da je građevinska inspekcija obišla četvero vlasnika kuća u tom susjedstvu. Napomenuo je i da ne može govoriti o detaljima jer je osobno uključen u taj problem.
Glas Istre je nedavno objavio priču o tome da je četvero vlasnika u Ulici Ivana Matetića Ronjgova prijavljeno za bespravnu gradnju i dogradnju, a u prijavi je lažno korišteno ime potpisane novinarke. Inspekcijski nadzor četiriju kuća, kako saznajemo, završava zatvaranjem gradilišta (a te kuće odavno nisu gradilišta) i nalogom o rušenju bespravno dograđenih dijelova. Podsjetimo, lažno potpisana prijava zaprimljena je u Ministarstvu prostornog uređenja u listopadu prošle godine, inspektor je bio na terenu u ožujku, a krajem travnja već su stigla rješenja. U slučaju Medvedovićeve bespravne gradnje inspekciji je trebalo dvije godine da sredinom prošle donese rješenje o rušenju i vraćanju u prvobitno stanje. Sa zgrade od 12 apartmana do danas nije uklonjena ni cigla. Dapače, ovih dana radnici dovršavaju ogradni zid koji je jednim dijelom izgrađen na javnoj površini – nogostupu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email