NEWS

Nevjerojatna cijena maila (T-com i odnosi)

08.05.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Nevjerojatna cijena maila (T-com i odnosi)
451tcom_gprs.jpg

Naime, onamo je ponijela svoje prijenosno računalo te s njega početkom godine poslala dva e-maila, točnije čestitke u povodu Nove godine. Već krajem siječnja (dakle 20-ak dana kasnije) od T-Mobilea dobiva »čestitku« u obliku molbe za prijevremenu uplatu za siječanj i na iznos od 1.605 kuna!

– Šokirana, najprije sam T-Mobile nazvala telefonom odakle sam od službenika dobila uputu da sve moram učiniti napismeno. To sam i napravila – zatražila ispis, pojašnjenje, odnosno odgovor zašto te tarife nisu naznačene u ugovoru za korištenje GPRS roaming usluga. Njihov sam odgovor dobila 1. veljače, kad ja doduše nisam bila ovdje, već ponovno u inozemstvu. Potom sam se obratila Udruzi potrošača odakle su me pak uputili Savjetovalištu za zaštitu potrošača u Zagrebu. Samo sam jednom uspjela dobiti odgovornu osobu, Zorana Vujovića, koji mi je rekao da sam se javila na krivu adresu, prekinuo razgovor i više se nije javljao, ispričala nam je čitateljica. Da je znala za takve tarife računalo sigurno ne bi koristila, a usput se zapitala koliki su onda iznosi poslovnih ljudi čiji posao zahtijeva slanje mailova iz inozemstva. Ipak, glavna joj je namjera upoznati one koji ne znaju (jer tarife za ove usluge nisu nigdje javno obznanjene) te upozoriti na neželjene troškove.

Ćitateljica se ponovo obratila pulskoj Udruzi potrošača gdje su se doista založili te se pismenim putem obratili Povjerenstvu za žalbe T-Mobilea. Naveli su i ono što nju najviše muči, a to je da cjenik GPRS roaming usluge nije dostupan potrošačima, pa čak ni prilikom sklapanja ugovora. Stoviše, naplaćen joj je čak i pokušaj slanja e-maila. Da je znala za takve odredbe, odnosno da su joj bile poznate cijene, nikada takav ugovor ne bi sklapala, navode. Budući da se gospođa žalila, ali krivoj instanci, a kako je u međuvremenu bila na putu, rok je istekao.

U jedinom pismenom odgovoru T-Mobilea koji je dobila navodi se da je utvrđeno da na ispostavljenom računu nema nikakvih nepravilnosti u vezi obračuna usluge »GPRS prijenos podataka" za vrijeme boravka u roamingu. Naplata korištenih usluga obavljena je sukladno cjeniku telekomunikacijskih usluga pri čemu cijena po obračunskoj jedinici 100kB iznosi šest kuna, bez PDV-a. Rukovoditelj Sektora za brigu o korisnicima pri T-Mobileu Nikša Kmetović još u dopisu ističe da je količina prenesenih podataka iskazana po pojedinačnom zbrajanju svakog prijenosa podataka. Nadalje pojašnjava i to da je GPRS prijenos podataka podijeljen na primanje i slanje podataka. No, iako se tijekom jedne sesije (spajanja) posebno obračunava primanje i slanje podataka, ukupni obračun se obavlja na kraju sesije, tako da se skidanje i slanje podatka zbraja u ukupni promet po jednoj sesiji.

S.Rojnić Sinković, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email